Blauw licht in de avond hindert lichamelijke processen

Heb je ‘s nachts moeite met slapen? Het kan zijn dat blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan, en zelfs tijdens de slaap, jouw slaappatroon kan beïnvloeden. Behalve dat het de slaap wordt verstoord, kan blauw licht ‘s nachts ook ernstige verstoringen veroorzaken van normale fysiologische processen zoals vetoxidatie en energiemetabolisme.

Het nemen van proactieve maatregelen om blootstelling aan blauw licht te minimaliseren en tegelijkertijd de toegang tot natuurlijk licht gedurende de dag te vergroten, kan helpen om gezondere slaapgewoonten te creëren en tegelijkertijd de biologische basisfuncties te reguleren.

 

Wat is blauw licht?

 

Blauw licht is voornamelijk afkomstig van daglicht en van beeldschermen zoals telefoons of televisies. Energiezuinige verlichting zoals LED-lampen is een andere veel voorkomende bron van blauw licht. Omdat veel mensen net voor het slapengaan naar deze apparaten grijpen en zelfs de hele nacht blauwlicht-emitterende elektronica zoals de televisie aanhouden, is het geen verrassing dat slaappatronen kunnen worden gewijzigd.

 

Wat is het effect van blauw licht op slaappatronen?

 

We weten al lang dat blauw licht het slaappatroon negatief kan beïnvloeden, wat kan leiden tot rusteloze nachten en vermoeidheid gedurende de dag. De reden voor deze verstoring ligt in het begrip van de natuurlijke circadiane ritmes van het lichaam.

Het lichaam laat de productie van het hormoon melatonine vrij en onderdrukt deze tijdens de normale slaap-waakcyclus. De afgifte van melatonine neemt toe in de avonduren als het lichaam zich voorbereidt op de slaap. Omgekeerd wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt als de zon opkomt, waardoor je wakker wordt en de dag tegemoet gaat. Blootstelling aan blauw licht onderdrukt zelfs in de avonduren de aanmaak van melatonine, waardoor het circadiaanse ritme verandert en de slaap wordt verstoord.

 

Het effect van blauw licht op vetoxidatie en energiemetabolisme

 

Voor we aan de effecten van blauw licht op vetoxidatie en energiemetabolisme beginnen moeten we misschien eerst even uitleggen wat deze termen inhouden.

Kortgezegd is vetoxidatie de afbraak van vetzuren om hier energie uit te kunnen halen. Het energiemetabolisme is eigenlijk de stofwisseling waar het lichaam energie uit haalt, dit kan uit zowel koolhydraten als uit vetten worden gehaald.

Een studie vond een verband tussen melatonineniveaus en vetoxidatie bij blootstelling aan OLED-verlichting. Deze gegevens suggereren dat de manier waarop de melatoninespiegels het energiemetabolisme kunnen beïnvloeden, afhankelijk kan zijn van het soort licht dat je binnenkrijgt.

De conclusie van dit onderzoek is dat de lichten die ‘s nachts gebruikt, zowel de vetoxidatie als de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden terwijl je slaapt. Dit betekent dat blootstelling aan licht een sleutel kan zijn bij het beheersen van de gewichtstoename en bij extra metabole veranderingen tijdens de nachtelijke uren.

 

De blootstelling aan blauw licht ‘s avonds minimaliseren

 

Het blauwe licht van beeldschermen en lampen kan geblokkeerd worden, zodat de aanmaak van melatonine niet wordt onderdrukt door het licht. Dit doe je het makkelijkst door middel van een bril met oranje glazen. Oranje glazen filteren namelijk alle “kleuren” blauw licht zodat niets de aanmaak van melatonine nog kan onderdrukken.

Mocht je dit niet willen doen kan je er altijd voor kiezen om een uurtje voor je naar bed gaat al je beeldschermen uit te zetten. Het is niet voor niets dat je moe wordt als je in bed nog even een boek leest.

 

Bron: www.chronobiology.com

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.