Een verminderde blootstelling aan daglicht kan de oorzaak zijn van onder andere een ontregelt slaap- waakritme. ย In de huidige 24-uurs samenleving zijn we lang niet zo veel buiten als we eigenlijk zouden moeten. Dit heeft invloed op ons slaap- waakritme, slaap kwaliteit en cognitieve prestaties.
Gelukkig is niet alles slecht, blootstelling aan daglicht wanneer je binnen werkt heeft namelijk een positief effect op onze slaap en cognitieve prestaties blijkt uit onderzoek.
De invloed van daglicht
Volgens de resultaten van een nieuwe studie, gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health, kan zelfs blootstelling aan zonlicht door ramen een positieve invloed hebben op de slaap en de cognitieve prestaties en mentale gezondheid helpen verbeteren. De setting van het onderzoek was een kantoorwerkomgeving en omvatte 30 deelnemers. Deze deelnemers brachten vijf dagen door in een kantooromgeving met ramen op het westen die gedeeltelijk waren bedekt met het standaard soort rolgordijnen.
De groep bracht ook vijf dagen door in een kantooromgeving die precies hetzelfde was als de andere kantooromgeving, behalve de ramen. In plaats van tinten hadden de ramen elektrochroom glas. Dit type glas is ontworpen om te produceren wat het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy van het Amerikaanse Department of Energy beschreef als een variabele tint. Die tint, die indien nodig gedurende de dag verandert, vermindert schittering en warmtetoename zonder zonlicht in dezelfde mate buiten te sluiten als tinten en andere barriรจres.
De onderzoekers ontdekten dat wanneer de studiedeelnemers op kantoor waren met het elektrochrome glas, dat meer blootstelling aan daglicht mogelijk maakte dan de schaduwrijke ramen in het andere kantoor, ze verschillende voordelen ondervonden. Deelnemers waren 77 procent minder geneigd om te zeggen dat ze zich depressief voelden. Met meer blootstelling aan daglicht hadden ze een hogere concentratie, minder stress en minder vermoeide ogen. De verminderde belasting van de ogen, volgens de onderzoekers, hield ook verband met het betere zicht dat ze genoten, waardoor de ogen gedurende de dag af en toe konden rusten tijdens het af en toe staren op afstand.
Bevestigd: Blootstelling aan daglicht binnenshuis heeft een positief effect op slaap
In een ander onderzoek waarbij gebruik werd gemaakt van het elektrochrome glas, vonden onderzoekers vergelijkbare positieve resultaten. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Light and Health Research Center van de Icahn School of Medicine op de berg Sinaรฏ, was gericht op mensen thuis in plaats van op het werk. De onderzoekers vergeleken twee groepen, waarvan de ene overdag zonwering gebruikte en de andere het elektrochrome glas.
Volgens de resultaten hadden degenen die zonwering gebruikten een vertraagde melatonine productie en latere slaaptijden dan degenen die het verhoogde daglicht kregen dat door het elektrochrome glas wordt geboden. Degenen met een grotere blootstelling aan zonlicht ervoeren een betere slaapkwaliteit, hadden meer energie gedurende de dag en rapporteerden 11 procent minder angst en 9 procent minder stress. Interessant is dat dit onderzoek ook voordelen bood aan het hebben van een goed zicht.
Deze resultaten bevestigden de voordelen die werden opgemerkt in een onderzoek uit 2020 waaruit bleek dat kantoormedewerkers met een grotere blootstelling aan zonlicht via het elektrochrome glas een 42 procent hogere cognitieve beoordeling hadden dan werknemers in standaard kantooromgevingen. De werknemers met een grotere blootstelling aan zonlicht ervoeren ook een betere slaapkwaliteit.
Verbeter je slaap- waakritme
Werk vandaag nog aan een betere slaapkwaliteit door de slaaphygiรซne te verbeteren. Stel vaste slaap- en waaktijden in en houd jezelfย hieraan Beperk het gebruik van elektronische apparaten in de twee uur voor het slapengaan of blokkeer het blauwe licht door oranje lenzen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag. Dit zijn slechts enkele manieren waarop je actief een goede nachtrust kunt ondersteunen en angstniveaus tot een minimum kunt beperken.
Bron: www.chronobiology.com