LEVER EEN TOPPRESTATIE OP HET JUISTE MOMENT

Preffered Performance Partner of

Pieken op de Olympische spelen van Parijs 2024

De Olympische spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Sporters doen er alles aan om exact dan te pieken. Maar zijn ze wel bewust van de mogelijkheden die chrono coaching biedt? Slaap-/ waak expert en lichtspecialist Toine Schoutens helpt al sinds de Olympische Spelen in Beijing 2008 topsporters die in andere tijdzones moeten presteren, of dat nu in de ochtend of in de avond is. Met chrono coaching met o.a. een lichtbril en chrono dietiek zorgt Toine Schoutens ervoor dat jouw biologische klok er klaar voor is. 

Light up your performance

Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste 25 jaar wordt duidelijk dat de biologische klok in de hersenen een belangrijke rol speelt bij het behalen van topprestaties in de sport maar ook in situaties waar een gezonde slaap onder druk staat zoals bij jetlag, het werken in ploegen- of nachtdienst of natuurlijk gewoon in het dagelijks leven bij stress. Met behulp van chrono coaching wordt het mogelijk om het moment van de beste individuele prestatie te laten samenvallen op elk gewenst tijdstip van de dag of zelfs nacht.

Geen jetlag meer en pieken op het juiste tijdstip

De eerste winst is het voorkomen van een jetlag, zodat trainingstijd ter plaatse sneller en effectiever benut kan worden. Vervolgens kan het afstemmen van het bioritme van de individuele topsporter op het wedstrijdschema een groot verschil uitmaken. Elk lichaam heeft zijn piekmoment, afhankelijk van het chronotype. Sportwedstrijden vinden vaak plaats in de avond, wat niet altijd overeenkomt met het piekmoment van de individuele sporter. Chrono coaching maakt het mogelijk om de biologische klok feilloos te laten synchroniseren met het tijdstip van de wedstrijd. Diverse topsporters en Olympische teams hebben chrono coaching omarmd. Geen kwestie van gokken, maar pure toegepaste wetenschap.

Wat moet ik precies doen? Heel éénvoudig.

Wedstrijdsporters ervaren als geen ander dat ze alleen goud of zilver halen als ze pieken op het juiste moment. Welk moment dat is, weten ze vaak al maanden tevoren. De schema’s voor de finale en de kwalificaties zijn lang genoeg bekend om trainingsschema’s erop af te stemmen. In die planning wordt vaak één cruciaal element vergeten; de biologische klok. Deze moet gelijklopen met het wedstrijdtijdstip. Het synchroniseren van de interne klok kan je als sporter nu zelf beïnvloeden door op de juiste momenten blauw licht toe te dienen of juist blauw licht te filteren. Middels een strak licht en slaap schema van een paar dagen, synchroniseer je eenvoudig je interne klok.

Dat controle van het biologische piekmoment werkt, is niet alleen wetenschappelijk bewezen. Diverse Olympische sporters en teams hebben het bewezen door met de juiste dosis licht gouden medailles te halen. Het enige dat ze extra in hun bagage hoeven te stoppen, is de Propeaq lichtbril. 

Hoe werkt het dan?

Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het nachthormoon melatonine. Dit hormoon wordt in de avond aangemaakt door de pijnappelklier (epifyse) en geeft het lichaam het signaal dat het zich gereed moet maken voor de nacht.

Tijdens de slaap vindt herstel plaats van vele lichaamsprocessen en nachtrust is daarmee onmisbaar voor het cognitieve en fysieke functioneren en de gezondheid in het algemeen. Het ritme van de afscheiding van melatonine wordt deels endogeen gestuurd door de biologische klok in de hersenen (Supra Chiasmatische Nucleï SCN) die op haar beurt weer wordt gestuurd door klokgenen maar ook door het licht dat op het oog valt. 

Het netvlies (retina) in het oog bezit speciale ganglioncellen (intrinsically-photosensitive retinal ganglion cells ipRGCs) die, onder invloed van het fotopigment melanopsine en licht, de SCN aansturen. Blauwachtig licht (460 – 480 Nm) heeft zelfs bij een zeer lage intensiteit de meeste invloed op het onderdrukken van de aanmaak van melatonine. Naast ‘nachthormoon’ is melatonine tevens een sterk antioxidant en is in staat om schadelijke vrije radicalen uit te schakelen. 

Een ander krachtig effect van blauw licht in de ochtend is stimulatie van de cortisol awakening response. Hierdoor komt de atleet eerder in zijn/haar koolhydraat verbranding en warmt dus eerder op, waardoor er sneller energie beschikbaar komt. Een dosis blauw licht op het juiste moment voorkomt dus vermoeidheid en maakt het mogelijk scherper te focussen. 

Topsporters hebben veel baat bij een juist lichtschema en zij kunnen daar ook gemakkelijk mee overweg. Sporters kennen het belang van discipline bij training, ze weten dat structuur en regelmaat een voorwaarde zijn om talent om te zetten in succes. Het blijkt gemakkelijk om aan bestaande schema’s en leefregels de Propeaq lichtbril toe te voegen.

Oranje (rood) lensen voro het oog filteren (blokeren) daarentegen juist blauw licht. De aanmaak van melatonine wordt dan juist NIET onderdrukt zodat een functionaliteit ontstaat van faseverschuiving. Bij de juiste timing van blootstelling aan blauw licht of blokkade van blauwe licht met een strak slaap schema van een paar dagen treedt er een faseverschuiving op van het slaap/waak ritme naar een later of vroeger tijdstip. 

Dit heeft geen invloed op de duur en de kwaliteit van de slaap. Voor een verschuiving naar een later tijdstip wordt blauw licht (30 minuten) vlak voor het racen gebruikt. Op deze wijze kan per etmaal maximaal één tot anderhalf uur worden verschoven. Voor een verschuiving naar een vroeger moment werkt het juist andersom. Men gebruikt dan30 minuten blauw licht in de ochtend en de oranje glazen in de avond. 

Kira Toussaint Propeaq lichtbril

KIRA TOUSSAINT

Olympisch zwemmer - wereld record houder

“Met de Propeaq lichtbril en hun chrono coach ondersteuning ben ik zonder jetlag aangekomen in Melbourne en kon ik optimaal presteren tijdens het WK zwemmen. Top bril, heel blij mee!!”
PROPEAQ-preview-Pieter-van-den-Hoogenband-DWDD-4

PIETER VAN DEN HOOGENBAND

7-voudig olympisch medalist

"Ik wou dat ik Propeaq in mijn tijd had gehad, in plaats van die onhandige lichtbakken die ik gebruikte."
Adam Gemili Tokyo 2021

ADAM GEMILI

Olympisch Atleet

"Deze ALi-G uitziende glazen helpen mij m'n jetlag voorkomen. Het blauwe licht helpt me wakker worden. Echt top!."
Christian_Taylor_Beijing

CHRISTIAN TAYLOR

2-voudig olympisch goudmedalist en 3-voudig wereldkampioen

"Er zit echt iets magisch in deze bril!"
MOMENTEEL GEBRUIKEN RUIM 1500 OLYMPISCHE ATLETEN UIT 16 LANDEN DE PROPEAQ LICHTBRIL.
Meer dan 50 atleten uit 5 landen gebruikten Propeaq lightglasses tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018. 13 van hen wonnen een medaille, 5 x goud, 5 x zilver, 3 x brons: Carlijn Achtereekte; Ireen Wüst; Antoinette de Jong; Sjinkie Knegt; Yara van Kerkhof; Jorien ter Mors; Suzanne Schulting; Lara van Ruijven; Antoinette de Jong & Ramon Zenhäusern 18 medailles voor Nederland, België, Australië en de VS in 2016 in Rio: Ferry Weertman; Sanne Wevers; Daphne Schippers; Anicka van Emden; Pieter Timmers; Jolien D’Hoore; Dirk van Tichelt; Christian Taylor; Kyle Chalmers; Mack Horton; Emma McKeon ; Mitch Larkin; Madeline Groves & Team Dolphins

Hoe gaan we te werk?

Chrono Coaching biedt ondersteuning aan teams, individuen, coaches, leiders en begeleiders met als doel om op elk moment van de dag jouw topprestatie te kunnen leveren.

30 minuten met het blauwe licht van de Propeaq lichtbril ingeschakeld, geeft meer energie. Met de meegeleverde oranje glazen in de lichtbril (met het blauwe licht uit) wordt daglicht geblokkeerd. En dat maakt je juist rustig en slaperig. De speciaal ontworpen Chrono baseball cap is niet alleen mooi maar ook functioneel. Door de oranje onderzijde van de klep wordt het blauwe deel van het omgevingslicht extra gefilterd. 

De begeleiding door ervaren chrono coaches bestaat in grote lijnen uit de volgende onderdelen:

Waarom gebruiken sporters de Propeaq lichtbril

De Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn altijd weer een prachtig evenement. Maar voor atleten altijd weer een uitdaging. Belangrijke wedstrijden aan de andere kant van de wereld, dat betekent jetlag. Een onwenselijk effect wat het liefst zo snel mogelijk geneutraliseerd wordt.

De Olympische Spelen zijn het beste voorbeeld van een evenement waarbij vele atleten baat hebben bij Chrono coaching en de Propeaq lichtbril. Voor een groot aantal deelnemers begint het toernooi met een reis naar een ander werelddeel, wat onvermijdelijk een jetlag oplevert. Naast de nieuwe tijdzone kan ook het klimaat de prestaties beïnvloeden. Daarnaast vindt een groot aantal sporten in verband met kijkcijfers pas laat in de avond of juist vroeg in de ochtend plaats. Het ritme van dag en nacht zorgt er op zulke momenten voor dat het lichaam niet vanzelf gereed is voor een piekprestatie. Wetenschappelijk is aangetoond dat rond de klok van 5 uur in de middag, ons lichaam het beste een sportprestatie kan leveren. 

De nadelige gevolgen van de ongunstige omstandigheden zijn te neutraliseren door onze interne klok te verschuiven. Met een persoonlijk afgestemde lichttherapie, samengesteld door de gratis Propeaq timetooler app of op maat gemaakt door onze chrono coaches. Het juiste licht- en slaapschema laat de biologosche klok van de atleet perfect op tijd lopen om optimaal voorbereid aan de start te verschijnen, klaar om de piekprestatie te leveren op het wedstrijdmoment in de jacht op Olympisch goud.

Vele Olympische en Paralympische sporters zijn al overtuigd​

Topsport voorbeelden

World Rally Championschip in Mexico 2019
Sebestien Ogier

In Mexico werd de Rally Guanajuato Mexico 2019 gereden, de derde ronde van het WRC 2019. Om ervoor te zorgen dat de rijders van het Citroen Wordl Rally Team  Sébastien Ogier en Esapekka Lappi volkomen fit aan dit 4 daagse event konden starten, heeft Propeaq hen geholpen met het jusite licht op het juiste moment.

Verspreidt over 4 dagen en verschillende tijdstippen moesten er diverse stages worden verreden. Uiteraard mooi schouwspel, maar met 200 km/h over het gravek racen in de vroege ochtend of in de duisternis bij kunstlicht heeft enkele uitdagingen. Dan wil je geen jetlag hebben. Met onze steun zijn de rijders 100% jetlag vrij aangekomen in Mexico om volledig fris en geconcentreerd aan de eerste stage te beginnen. Na 4 dagen mocht Sébastien Ogier de trofee omhoog houden.

Met name de ontregeling van de biologische klok van de coureurs is een probleem. Als de duisternis invalt dan geeft deze biologische klok in de hersenen aan dat het tijd wordt om te gaan slapen en herstellen, niet om een topprestatie te leveren. Deze topprestaties worden bij topsporters in de regel behaald rond 17 – 18 u in de late namiddag. Race je vroeger of later, dan gaat dit ten koste van concentratie, alertheid en de reactiesnelheid. Voor een gewone sterveling geen enkel probleem maar voor de coureur wel degelijk uitdaging. Gelukkig biedt blauw licht op het juiste moment de oplossing.

Werelduurrecord baanwielrennen 2019
Victor Campenaerts

Het wereldrecord van Victor moest onder de meest ideale condities plaatsvinden. Naast allerlei factoren zoals training, luchtweerstand en voeding is ook het juiste bioritme enorm belangrijk. Met onze chronobiotechnologie en het gebruik van de lichtbril is het bioritme van Victor van 17:00 in de middag naar 11:00 uur in de ochtend verschoven. Door de lichtbril iedere dag om 05.00 uur een halfuur te dragen denkt het lichaam dat de dag is begonnen en wordt de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukt. Elke dag ging Victor om 20:00 naar bed waarbij hij vanaf 19:00 uur onze bril met rode glazen opzette om het blauwe omgevingslicht voor de volle 100% te filteren. Perfect om het lichaam in staat te stellen snel in te slapen. Zo verschuiven wij het piekvermogen van zijn lichaam naar het moment van de werelduurrecordpoging. Het maximale lichamelijke vermogen op het juiste moment.

GRATIS INFO “LICHTTHERAPIE VOOR TOPSPORTERS”

Download het whitepaper ‘lichttherapie voor sporters’ voor een volledig overzicht, toelichting en handige schema’s over deze toepassing van de Propeaq lichtbril.

Voorbeelden Olympische ervaring en voorbereiding

ZWEMMEN

BAANWIELRENNEN

Ondersteuning voor Olympische sporters en teams

Toine Schoutens heeft ruim 15 jaar ervaring met de begeleiding van topsporters en teams naar een wereldprestatie. Dat kan individuele begeleiding en monitoring betreffen, maar ook ondersteuning van hele teams. Ook heeft Toine zijn expertise aan een aantal coaches overgedragen in een train-de-trainer traject. Zijn adviezen betreffen alle factoren rondom licht voor en tijdens de topprestatie, maar ook de impact van slaap en voeding en andere zaken die relevant zijn. Vaak wordt samengewerkt met andere specialisten. De achtergrond van Toine in de zorg en biomedische wetenschappen blijkt keer op keer een toegevoegde waarde. Zo werkt Toine nauw samen met de medische experts, prestatiemanagers en fysiotherapeuten rondom de sporters. Onderstaand de drie meest gangbare vormen van ondersteuning waar Toine en zijn team direct kunnen helpen.

INDIVIDUEEL

 • Propeaq lichtbril 
 • Basis chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jetlag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment

TEAM

 • Propeaq lichtbril voor alle teamleden (staffelkorting)
 • Basis chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jetlag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment
 • Kennisoverdracht Chrono coaching, train de trainer

TEAM INCLUSIEF MAATWERK

 • Propeaq lichtbrillen en eventuele aanpassingen voor sport
 • Geavanceerde chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jetlag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment
 • Kennisoverdracht Chrono coaching, train de trainer
 • Kwartiermaker op locatie, keuze van hotel, trainingslocatie
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.