Fit door de nacht

dankzij de bewezen effectieve

Propeaq nachtdienstbril

Leer in de video hieronder hoe je fit door je nachtdienst gaat.

Als zij er profijt van hebben, waarom jij dan niet?

 “Naast dat de nachtdienstbril mij wakker en alert houdt, vind ik het ook erg makkelijk dat hun app mij verteld wanneer ik de bril voor 30 minuten op moet. Ideaal!”

Monique

Jeroen Bosch Ziekenhuis

"Ik vind het wel fijn om zo'n nachtdienstbril te hebben, die mij 'wakker' maakt als ik opgeroepen word."

Menno

Veiligeheidsrehio NHN

“Superbril, eindelijk niet meer moe tijdens m'n nachtdienst. En overdag goed slapen. Aanradertje!”

Conny

verzorgende-IG

“Ik kan vrij goed tegen nachtdiensten, omdat ik altijd goed slaap en makkelijk wakker blijf in de nacht. Het belangrijkste voordeel van de lichtbril voor mij tijdens mijn nachtdienst is dat ik minder behoefte heb aan ongezond eten, koffie en energy drankjes.”:

Ralph

IC, Elisabeth Twee-Steden Ziekenhuis

Waarom werkt dat blauwe licht eigenlijk? En moet ik de hele nacht met die nachtdienstbril op werken?

Iedereen die nachtwerk doet en dus op onregelmatige diensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan, terwijl je nog aan de slag bent. Onze interne klok produceert dat slaperige gevoel onder invloed van de cyclus van dag en nacht. Daglicht maakt en houdt ons wakker, als de avond valt bereidt het lichaam zich voor op slaap. Wanneer de buitentemperatuur het laagst is, bereikt ook de menselijke energie het laagste punt. Dat is het moment van diepe slaap. Zo is onze biologische klok al sinds de oertijd geprogrammeerd. Toch is alert en energiek blijven tijdens nachtwerk mogelijk met de nachtdienstbril van Propeaq. Die hoef je niet de hele werktijd te gebruiken: 30 minuten dragen met ingeschakeld blauw licht is voldoende om de dip voor te blijven. Dat werkt zo: het blauwe licht lijkt voor je zintuigen op een extra zonsopgang. Je lichaam reageert door de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tijdelijk stop te zetten. Je kunt daarna nog een paar uur op niveau presteren, als je het blauwe licht maar hebt ingezet voor je de dip voelt. 

"Gebruik de nachtdienstbril volgens de voorgeschreven methode en je merkt het verschil. De ene keer wel de nachtdienstbril en de andere keer niet, heeft geen nut."

En hoe werken die oranje glazen dan?

Kom je na de nachtdienst moe van het werk thuis, dan kan je lichaam opnieuw een energie-impuls krijgen, doordat de dag aanbreekt en de zon opgaat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom heeft de nachtdienstbril van Propeaq nog een functie: verwissel de lichtblauwe glazen voor de meegeleverde oranje glazen als je thuis bent. Houd ze 30 minuten, een half uurtje, op terwijl je tot rust komt in je eigen omgeving. De rode glazen blokkeren al het natuurlijke en kunstmatige blauwe licht uit je omgeving, stimuleren de aanmaak van melatonine en zorgen daarmee voor de gewenste slaperigheid.

Hoe weet ik wanneer ik wat moet doen?

De nachtdienstbril van Propeaq ondersteunt de energie, stemming en gezondheid van iedereen die in onregelmatige diensten werkt. De gratis Propeaq TimeTooler app creëert de juiste persoonlijke gebruiksmomenten voor ochtend-, tussen-, avond- en nachtdiensten. Bij opeenvolgende nachtdiensten verschuift het moment om blauw licht in te zetten. Een strak en persoonlijk schema helpt bij de overgang van opvolgende nachtdiensten naar een normaal dagritme.

Download ons gratis whitepaper
"Gezond werken in de nacht"

Het gratis whitepaper bevat veel informatie over welke maatregelen je kan nemen om de nachtdienst gezonder en minder zwaar te maken.

Ondermeer de volgende deskundigen hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit whitepaper:

Prof.dr. Bert van der Horst – Chronobioloog

Sonja Smits – Arbeidsdeskundige, expert nachtarbeid

Elly Kaldenberg – Voedingskundige, gericht op nachtdienst

Toine Schoutens – Expert gezond licht en Chrono coach

Kasper Jansen – Sportarts, herstel specialist, auteur De Powernapparadox

Vul uw contact gegevens in en druk op verzenden. U ontvangt een email met de download link voor het whitepaper.

Chrono Eyewear BV gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt voor nieuwsupdates over het vakgebied en de producten van Propeaq. U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link ‘uitschrijven’ te klikken in de voettekst van elke e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via [email protected].

"Zelf had ik er niet zoveel baat bij, maar mijn collega's merkten wel degelijk verschil"

Asfalt ploeg

Heijmans Infra

"Ik kan niet meer zonder"

Janneke

PACU, Erasmus MC

"wij slapen beter en we hebben minder last van die dip, fijn ding die bril'

Amber & Veronique

OK, Antonius Ziekenhuis

"blauw met blauw, ideaal brilletje. Houd me scherp tijdens de zware uren midden in de nacht"

Bas

Politie

Workshop

"Gezond en fit door de nachtdienst"

Nachtdienst is topsport. Op momenten dat iedereen slaapt en nachtwerkers/nachtdienstmedewerkers  eigenlijk ook horen te slapen, worden prestaties van hen verwacht die onnatuurlijk zijn. Van topsporters wordt eigenlijk hetzelfde verwacht. Topsporters letten daarom goed op hun herstel, hun slaap, hun voeding, hun fysiek, etc. Deze workshop deelt kennis en geeft adviezen over hoe een nachtwerker ook topsport kan bedrijven en op een gezondere manier nachtdiensten kan draaien. Er worden praktische tips en tools aangereikt om ervoor te zorgen dat de deelnemers gezonder, fitter en alerter kunnen presteren tijdens hun nachtdiensten en sneller herstellen na de nachtdienst. De wetenschappelijke kennis die op een interactieve en begrijpelijke manier behandeld wordt, is afkomstig uit chronobiologie, somnologie, voedingskunde en lichttherapie.

De workshop duurt ongeveer 90 minuten.

 

Informatie aanvraag

Vraag informatie aan over de nachtdienst workshop via dit formulier

Jij wilt toch zeker ook je nachtdienst een stuk draagelijker maken?

Ja graag, stuur mij hier over meer informatie op
of klik op onderstaande knop om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen

Ruim 1.000 personen die nachtdienst draaien bij onderstaande organisaties hebben minder last van de dip en slapen beter.

De Propeaq nachtdienstbril is geregeld in de media

(klik op het artikel voor hele verhaal)

Download de gratis My Propeaq TimeTooler App

Optimaal effect van de Propeaq nachtdienstbril vereist planning. Om het effect van onze lichtbril en verschillende glazen te maximaliseren, hebben we een speciale app voor specifieke toepassingen ontwikkeld. Wereldreizigers kunnen met de app een jetlag bestrijden of voorkomen. Nachtwerkers krijgen via de app een gepersonaliseerd schema voor de optimale aanpassingen aan de diverse nachtdiensten en roosters. Zoek in Google Play of App Store naar My Propeaq TimeTooler. Deze is gratis te gebruiken, ook als je geen Propeaq lichtbril in je bezit hebt. Scan onderstaande QR-codes voor een directe download.

 

Hieronder enkele screenshots van de Propeaq TimeTooler app bij 4 nachtdiensten

Onderstaande tabel is ter illustratie hoe de nachtdienstbril van Propeaq gebruikt kan worden tijdens verschillende nachtdiensten.

Rooster

Werktijden

30 minuten blauw licht

bij chrono type: vroeg

Oranje glazen

1 nachtdienst

Begin dienst om 23:00 uur

Einde dienst om 07:00 uur

Tussen 00:00 uur en 02:00 uur

Bij thuiskomst

30 minuten voordat je naar bed gaat

2 nachtdiensten aan éénsluitend

Begin dienst om 23:00 uur

Einde dienst om 07:00 uur

Tussen 01:00 uur en 03:00 uur

Bij thuiskomst

30 minuten voordat je naar bed gaat

3 nachtdiensten aan éénsluitend

Begin dienst om 23:00 uur

Einde dienst om 07:00 uur

Tussen 02:00 uur en 04:00 uur

Bij thuiskomst

30 minuten voordat je naar bed gaat

Avond dienst

Begin dienst om 15:00 uur

Einde dienst om 23:00 uur

Tussen 19:00 uur en 21:00 uur

Bij thuiskomst

30 minuten voordat je naar bed gaat

Ochtend dienst

Begin dienst om 07:00 uur

Einde dienst om 15:00 uur

Direct na opstaan en eventueel

tussen 13:00 uur en 15:00 uur

30 minuten voordat je naar bed gaat

Let op: Na de laatste nachtdienst niet meteen gaan slapen, maar slechts een paar uur tussen 10:30 en 14:00, gevolgd door 30 minuten licht. In plaats van 30 minuten, kan je blauw licht ook bijvoorbeeld 2×15 min gebruiken. 3 of 4x 15 min mag ook. Gebruik blauw licht alleen in combinatie met de lichtblauwe glazen.

Korte nacht gehad of toe aan een power nap in de middag? De lichtbril is ook dan een geschikt hulpmiddel om energie en stemming op peil te houden. Onthoud blauw licht om wakker te blijven en oranje glazen om beter in slaap te vallen. De gratus Propeaq TimeTooler app geeft precies aan wanneer het tijd is om de bril te dragen en welke glazen er nodig zijn.

Hoe werkt licht nu precies op ons bioritme

NTR Focus (NPO) - Gebroken door de nacht

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel in gesprek met Roelof Hut (Chronobiolog  van het UMCG en op bezoek bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar de Propeaq lichtbril wordt besproken met Astrid Salet (Intensivist) en Jo van Bussel (Afdelingshoofd Intensive Care)

Gepatenteerde techniek

Het blauwe licht van Propeaq heeft een golflengte van 468 nanometer bij een intensiteit van slechts 35 lux. De leds staan op 1,5 cm vanaf het oog en zijn onschadelijk bij normaal gebruik*. Per etmaal is 1 x 30 minuten blauw licht vaak voldoende. De lichtbril hoeft dus niet langdurig aan één stuk gedragen te worden. Voor wie al brildragend is, zijn er oplossingen met een neusklem brilletje van Nooz optics of zelfs glazen op sterkte. Door een nauwe samenwerking met een gerenommeerde internationaal opererende fabrikant van brillenglazen, is de Propeaq bril ook op sterkte verkrijgbaar bij je eigen opticien.

* Bij ziekten van het netvlies, bijvoorbeeld maculadegeneratie, raden we gebruik van de lichtbril af. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar eventuele schadelijkheid in deze situaties.

“Nachtwerk verstoort bioritme: houd de schade beperkt!”

“Nachtwerk verstoort bioritme: houd de schade beperkt!” ’s Nachts werken is slecht voor de gezondheid en het ­concentratievermogen. Een pilot in het Jeroen Bosch ­Ziekenhuis laat echter manieren zien om die nadelige effecten in te dammen. Doe een powernap, bijvoorbeeld, of zet eens een blauwe bril op. – medischcontact.nl

Integrale aanpak nachtdienstproblematiek

De Intensive Care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft eind 2018 het project ‘Fit door de nacht’ afgerond. De inzichten zijn inmiddels bij de afdeling vertaald naar beleid. In een ingekorte versie van de NTR uitzending “Nachtwerk” wordt het JBZ project toegelicht. De integrale aanpak om de nadelige gevolgen van nachtdiensten op de gezondheid te reduceren, lijkt een stap in de goede richting. Medewerkers voelen zich fitter dan voor de invoering van het nieuwe beleid. Een beleid wat rust op vier kernpijlers: lichttherapie, gezonde voeding, powernap en roosteren. 

De veelbelovenden resultaten zijn in de zomer van 2020 gepubliceerd:

Powernap

Naast het verschuiven van de biologische klok met lichttherapie, is een powernap een erg effectief middel nieuwe energie te krijgen. Vele ziekenhuizen, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Zuyderland Ziekenhuis en VU Amsterdam gebruiken hiervoor twee opties; een powernap pod die zich om de gebruiker sluit en met rustgevende muziek of een massage stoel die voor een ‘zenmoment’ zorgt. Een powernap duurt altijd maximaal 20 minuten, niet langer. Je blijft dan in de inslaap fase. Tijdens deze fase neemt het slaapdruk hormoon adenosine flink af. Eenmaal ontwaakt uit de powernap voel je je herboren. Slaap je langer dan 20 minuten, geraak je al snel in de zeer diepe slaapfase. Wakker worden in de zeer diepe slaapfase is funest, je voelt je brak en ‘groggy’. Langer blijven liggen is wel verleidelijk, maar zeker niet gewenst. Als het toch gebeurt, maak dan een volledige slaapcyclus van 90 minuten af, zodat je wakker wordt in de REM slaapfase.

Samenwerking met BOOZTR

Levert als marktleider een positieve bijdrage aan het welzijn door het inzetten van innovatieve rust- en hersteloplossingen. De zorgvuldig gekozen producten garanderen een effectief herstel in 20 minuten.

Dankzij het uitgebreid portfolio biedt BOOZTR een one-stop-shop ervaring. Van powernap pods tot massagestoelen, van toolkits tot consultancy. Eenvoudigweg alles onder één dak. Producten en diensten die nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd, worden gebundeld tot één krachtige interventie.

Klanten van BOOZTR zijn actief in onder andere de zorgsector, onderwijs, industrie, sport, shared workspace. Zo mag BOOZTR bijvoorbeeld Nationale Nederlanden, Leids Universitair Medisch Centrum, VU Amsterdam, Abbott en Feyenoord tot haar klantenkring rekenen. Bezoek www.booztr.nl of bel 0800-POWERNAP (0800-76937627).

Gezonde voeding

Medewerkers in de nachtdienst zijn geneigd om het verkeerde te eten. De stofwisseling van de mens is ’s nachts anders dan overdag. De keuken maakt speciale maaltijden voor de nachtwerkers klaar. Deze bevatten eiwitrijke, koolhydraatarme voeding met de juiste vetten. Denk aan groenten, fruit en noten, zo nodig gecombineerd met vis. Medewerkers ervaren minder buikpijn of darmklachten. Het lange termijn effect is vooral minder kans op gewichtstoename.

App ‘Goedenacht’

Fit zijn tijdens de nachtdienst is belangrijk voor de kwaliteit van de zorg en de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Om personeel tijdens nachtdiensten te helpen gezond en fit te blijven, heeft de StAZ samen met SoFoKleS (het Sociaal Fonds voor de Kennissector) de app ‘Goedenacht’ ontwikkeld. Deze gratis app staat vol praktische informatie en tips om vitaal en gezond te blijven tijdens de nachtdienst in een ziekenhuis. De app bevat bruikbare tips, weetjes en hulpmiddelen. In de ‘Survival kit’ staan recepten van een diëtiste die u met sterren kunt waarderen. Bij ‘Test jezelf’ staan feiten en fabels over het werken in de nacht en met de stappenteller ontdekt u of u wel voldoende beweegt. De app is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android en is gratis te downloaden in de Apple App Store en op Google Play.

Flexibel roosteren

Verpleegkundigen kunnen voor een groot deel hun eigen rooster maken. Het resultaat van het flexibel roosteren is dat men sneller tot een verantwoorde planning komt en dat medewerkers meer tevreden zijn dan voorheen.

Jij wilt toch zeker ook je nachtdienst een stuk draagelijker maken?

Ja graag, stuur mij hier over meer informatie op
of klik op onderstaande knop om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.