Wat is Chrono Coaching eigenlijk? En wat kunnen we er precies mee?

De term “Chrono Coaching” is spannender dan het in werkelijkheid is. Het is min of meer de tegenhanger van lichttherapie, terwijl lichttherapie wordt gebruikt om bepaalde medische aandoeningen te behandelen, zoals seizoensgebonden stemmingsproblemen. Het woord ‘therapie’ wordt vaak geassocieerd met ziek zijn.

Chrono Coaching kan ingezet worden om een vermoeidheidsprobleem, zoals een winterblues, te verlichten. Maar wordt vaker gebruikt om prestaties te verbeteren zodat je het maximale uit jezelf kunt halen. Je zou het kunnen zien als een vorm van biohacking waarbij je op een natuurlijke manier maximale prestaties behaalt met verschillende producten.

In dit artikel laten we je kennismaken met Chrono Coaching, de wetenschap achter Chrono Coaching en de verschillende toepassingen.

 

Lichttherapie

 

Wat is Chrono Coaching?

 

De mens heeft een historie van ongeveer 200.000 jaar. In die tijd werden we wakker en stonden we op als de zon op kwam en gingen we slapen als het donker werd. Ons leven wordt pas sinds 300 jaar beïnvloed door kunstlicht, de evolutie heeft ons een complex lichaam opgeleverd dat zich aanpast bij zijn omgeving en die naar zijn hand zet.

Het lichaam reageert op daglicht. In de ochtend worden we wakker door de blauwe tinten van het ochtendlicht, ‘s avonds reageert het lichaam op de rode tinten van het avondlicht.

In de huidige 24-uurs samenleving waarin alles per direct geregeld moet worden, kan het lichaam tegensputteren. Dat komt door de waarneming van kunstmatig licht waardoor onze biologische klok ontregelt raakt. Ook in het kunstmatige licht zitten blauwe tinten waar ons lichaam op reageert.

Chrono Coaching herstelt jouw biologische, natuurlijke ritme door middel van blauwe LED’s in het montuur.

Dat werkt zo; Wanneer jouw ritme afwijkt van het natuurlijke ritme kan er door middel van de blauwe LED’s een zonsopkomst worden gesimuleerd waardoor jouw lichaam de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tijdelijk stop zet. Wanneer blauw licht wordt geblokkeerd, wordt de aanmaak van melatonine juist gestimuleerd waardoor je slaperig wordt. Alles valt en staat dus met blauw licht!

 

Waarvoor kan je Chrono Coaching gebruiken?

 

Chrono Coaching is breed inzetbaar. De laatste jaren valideert wetenschappelijk onderzoek op verschillende fronten dat de toepassingsmogelijkheden van lichttherapie erg breed zijn.

 

Intercontinentaal reizen

 

Of je nu reist voor werk of voor sportevenementen, de eerste horde is het overwinnen van de jetlag. Wie door meerdere tijdzones reist krijg hoe dan ook te maken met een jetlag. Een jetlag ontstaat wanneer er door meerdere tijdzones wordt gereisd waardoor onze biologische klok verstoord raakt.

Negentig procent van de reizigers ervaart een jetlag wanneer er naar het oosten wordt gereisd. Slechts tien procent van de reizigers ervaart een jetlag wanneer er naar het westen wordt gereisd.

Het synchroniseren van de interne klok kan je nu zelf beïnvloeden door op de juiste momenten blauw toe te dienen of juist blauw licht te filteren. Middels een strak licht en slaap schema van een paar dagen, synchroniseer je eenvoudig je interne klok.

Dat controle van het biologische piekmoment werkt is niet alleen wetenschappelijk bewezen, diverse Olympische sporters en teams hebben het bewezen door met de juiste dosis licht gouden medailles te halen. Het enige wat ze extra in hun bagage hoeven te stoppen, is de Propeaq lichtbril.

 

Onregelmatige diensten (nachtdienst)

 

Iedereen die nachtwerk doet en dus op onregelmatige diensten werkt, kent de dip: het moment dat de slaap toch dreigt toe te slaan terwijl je nog aan de slag bent. Onze interne klok produceert dat slaperige gevoel onder invloed van de cyclus van dag en nacht.

Daglicht maakt en houdt ons wakker, als de avond valt bereidt het lichaam zich voor op slaap. Wanneer de buitentemperatuur het laagst is, bereikt ook de menselijke energie het laagste punt, het moment van diepe slaap. Zo is onze biologische klok al sinds de oertijd geprogrammeerd.

Toch is alert en energiek blijven tijdens nachtwerk mogelijk met Chrono Coaching. Dit hoef je niet de hele werktijd te gebruiken: 30 minuten dragen met ingeschakeld blauw licht is voldoende om de dip voor te blijven. Dat werkt zo: het blauwe licht lijkt voor je zintuigen op een extra zonsopgang. Je lichaam reageert door de aanmaak van het slaaphormoon melatonine tijdelijk stop te zetten. Je kunt daarna nog een paar uur op niveau presteren, als je het blauwe licht maar hebt ingezet voor je de dip voelt.

 

Winterblues of winterdepressie

 

Wist je dat ongeveer 11% van de bevolking last heeft van de winterblues? Alleen in Nederland zijn dat al ruim 1 miljoen mensen. Een winterblues of winterdepressie heeft te maken met het gebrek aan natuurlijk licht in de herfst en winter. De zon komt later op en gaat eerder onder, voor sommigen is het woon- werkverkeer zelfs in volledige duisternis.

Door middel van Chrono Coaching kan jij de winterblues tegengaan of zelfs helemaal voorkomen. Wat je hiervoor moet doen? Slechts een half uurtje per dag, direct na het opstaan, lichttherapie toepassen.

Met de Propeaq lichtbril kan je gaan en staan waar je maar wilt. Je hoeft niet meer op een vaste plek te blijven zitten. Zo kan je 30 kostbare ochtend minuten winnen met  ten opzichte van het gebruik van een conventionele daglichtlamp en de winterblues tegengaan.

 

Slaap- waakritme verbetering

 

Het belang van een goede nachtrust wordt nog wel eens onderschat. Een goede nachtrust is echter essentieel voor een goede gezondheid en een goed werkend imuunsysteem. Door middel van Chrono Coaching kan met in slechts 30 minuten een strak gereguleerd slaap waakritme realiseren.

Stel jezelf direct na het opstaan bloot aan lichttherapie gedurende 30 minuten. Het lichaam start op en is klaar voor het begin van de dag. Blokkeer blauw licht 30 tot 45 minuten voordat je naar bed gaat. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet wordt gehinderd en dat je slaperig wordt.

Het blokkeren van blauw licht kan door het uitschakelen van al het kunstmatig licht. Denk hierbij aan telefoons, televisies en andere felle lichtbronnen. Kijk je toch nog graag even televisie in bed of scroll je nog graag door social media? Geen probleem, het dragen van een bril met oranje lenzen helpt ook. De oranje lenzen zorgen ervoor dat het blauwe licht wordt gefilterd.

 

Lopende onderzoeken

 

Naast de bewezen en beproefde methoden lopen er op dit moment nog enkele onderzoeken naar de toepassingsmogelijkheden van lichttherapie.

 

Parkinson

 

Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen verricht veel onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Momenteel loopt er een gefaseerd onderzoek naar de mogelijkheden van de inzet van blauw licht bij Parkinson patiënten. Een bril met blauw licht is geïntroduceerd als een mogelijke nieuwe methode om slaap- en stemmingsstoornissen te behandelen bij patiënten met de ziekte van Parkinson (PD). Het beoordelen van de acceptatie van patiënten vormt een belangrijke eerste stap in de richting van formeel testen en introductie in de klinische praktijk. De resultaten van de eerste fase zijn in juni gepubliceerd in Parkinson’s Disease (Hindawi) Volume 2019. Onderstaand een samenvatting en een link naar de publicatie.

Samenvatting

Een lichtbril met monochromatisch blauw licht is geïntroduceerd als een mogelijke nieuwe methode om slaapstoornissen te behandelen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Het beoordelen van de acceptatie van patiënten vormt een belangrijke stap in de richting van testen en introductie in de klinische praktijk. Achtenvijftig patiënten met de Ziekte van Parkinson gebruiken minstens een week een lichtbril. 74% van de respondenten rapporteerden subjectieve verbeteringen in de nachtelijke slaap, slaperigheid overdag, depressieve symptomen, motoriek of een combinatie daarvan. Op één patiënt na willen alle respondenten de lichtbril blijven gebruiken, meestal omdat ze het als een nuttig hulpmiddel beschouwen.

Conclusie

Draagbare lichttherapie met monochromatisch blauw licht, lijkt een positief effect te hebben op slaap-, stemmings- en motorische symptomen bij de Ziekte van Parkinson. Patiënten hadden een over het algemeen een positieve waardering ten opzichte van de lichtbril als behandeling voor slaap- en stemmingsstoornissen. Er is al veel onderzoek verricht naar de relatie tussen licht, slaap en de ziekte van Parkinson. De onderzoeken bieden hoop met vaak bijzondere resultaten. Licht expert Toine Schoutens is vanuit Chrono Eyewear BV (Propeaq) betrokken bij onderzoeken naar de effecten van specifiek blauw licht in de bandbreedte van de gepatenteerde Propeaq bril. De resultaten van het eerste onderzoek zijn in Juni 2019 gepubliceerd in een peer-revied internationaal journal:

Blue Light Therapy Glasses in Parkinson’s Disease Patients’ Experience: Hindawi Parkinsons Disease:, Bastiaan Bloem PhD, Daniel van Wamelen PhD, Katarzyna Smilowska PhD from the department of Neurology, Radboud University Nijmegen (NL) and Toine Schoutens  from Chrono Eyewear BV, Tilburg the Netherlands.
Volume 2019 |Article ID 1906271 | 4 pages | https://doi.org/10.1155/2019/1906271

 

ADHD & Delayed Sleep-Phase Syndrome

 

Veel mensen met ADHD gaan gebukt onder het zogenaamde Delayed Sleep-Phase Syndroom (DSPS), ook wel slaapritme ontregeling genoemd. Behandeling ervan behoort tot het vakgebied van een psycholoog, psychiater of andere specialist.

DSPS is een chronische ontregeling waarbij de biologische klok van de cliënt niet synchroon loopt met het ‘s-ochtends-opstaan/’s-avonds-slapen-patroon van de meeste volwassenen en adolescenten. Mensen met ADHD en DSPS vallen meestal pas zeer laat in slaap en hebben ook problemen met opstaan in de ochtend. Vaak melden cliënten dat ze niet in slaap kunnen vallen tot vroeg in de ochtend, maar elke nacht vallen ze wel op dezelfde tijd in slaap, ongeacht het tijdstip van naar bed gaan. Daardoor kunnen ze in de problemen komen (slaapschuld) als ze op tijd op moeten staan voor een normale school- of werkdag, aangezien ze in die gevallen maar een paar uur slaap hebben gehad.

Als ze zich aan hun eigen slaapschema kunnen houden en ze naast DSPS geen andere stoornissen zoals slaapapneu hebben, dan slapen ze goed. Ze worden dan uit zichzelf wakker en voelen ze zich niet slaperig tot de volgende nacht. Ze hebben in hun DSPS een normale behoefte aan slaap, bijvoorbeeld van 4 uur ‘s nachts tot 12 uur ‘s middags. Het gevolg is dat de cliënten te weinig daglicht ontvangen en gebukt gaan onder een ontregeld metabolisme met overgewicht of diabetes type II.

Behandeling

De behandeling van DSPS is vrij eenvoudig maar vraagt de nodige veerkracht. Het vereist een andere benadering dan de behandeling van slapeloosheid of insomnie (moeite met in- of doorslapen door piekeren). Discipline in het opvolgen van de instructies is uiterst belangrijk voor het laten slagen van de methode.

  • Lichte en middelzware gevallen van DSPS kunnen worden behandeld door de cliënt elke dag 15 minuten eerder te laten gaan slapen, totdat de gewenste bedtijd is bereikt. In de ochtend neemt men lichttherapie met de PROPEAQ lichtbril gedurende 30 minuten, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, uiteindelijk liefst op een vaste tijd tussen 7 en 8 u. Staat men laat op dan elke dag 15 minuten eerder opstaan gevolgd door 30 minuten lichttherapie. Elke avond/nacht telkens 15 minuten eerder naar bed tot het gewenste moment is bereikt voorafgegaan door het dragen van 30 minuten oranje glazen.
  • Licht vermijden na 21:00u, zet daarna de PROPEAQ lichtbril (licht uit) met oranje glazen op. Geen schermpjes (pc, laptop, tablet, smartphone) na 22:00u tot op het moment dat men gaat slapen.
  • Voor het begin van de behandeling wordt de cliënt gevraagd om de week van tevoren regelmatig te slapen, zonder dutjes overdag, op de momenten die voor de patiënt goed aanvoelen. Het is belangrijk dat de patiënt goed is uitgerust voor men begint met de behandeling.
  • Als de cliënt eenmaal een vroeger slaapschema heeft bereikt, dient men zich hier heel strikt aan te houden. Mensen met DSPS wordt aangeraden niet naar bed te gaan voor ze daadwerkelijk moe zijn, omdat dit meestal toch niet resulteert in een vroegere nachtrust. Hen wordt ook aangeraden om vanaf 20:00u geen alcohol en cafeïne meer te nuttigen.
  • Gebruik een slaapdagboek of slaap app.
  • Aanpassen levensstijl. Late chronotypes zijn vaak actief (en creatief) in de avond en nacht. Het dient aanbeveling om dit gedrag langzaam te verschuiven naar een vroeger moment indien DSPS een vermindering van de kwaliteit van leven inhoudt.

 

 

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.