Wat is de beste tijd om te gaan slapen?

Het behouden van een gezonde slaap-waakcyclus is essentieel voor ons welzijn. Het kan echter moeilijk zijn om erachter te komen wat dit precies betekent voor uw eigen circadiane ritme. We weten allemaal dat acht uur slaap ideaal is, maar er is minder algemene kennis over ideale bedtijden en andere belangrijke details. Nieuw onderzoek naar de beste tijd om te gaan slapen biedt advies voor mensen die de levensstijl willen veranderen die ze nodig hebben voor een optimale gezondheid.

 

Slaap is een lifestyle hack

 

Een gezonde levensstijl behouden is de beste strategie voor zowel levenslange gezondheid als om je elke dag op je best te voelen. Hoewel er veel nadruk wordt gelegd op gezonde eet- en slaapgewoonten, hechten we minder belang aan slaap. Dit gaat ten koste van de volksgezondheid. Zoals talloze onderzoeken aantonen, kan het aanhouden van een gezond circadiaans ritme een even grote impact hebben op uw welzijn als elke andere levensstijlfactor.

Ondanks het belang van een stabiel circadiaans ritme, kan het moderne leven een uitdaging zijn. We leven in een wereld met ongekende 24-uurs eisen. Als we na een lange werkdag eindelijk onze computers kunnen sluiten, hebben we smartphones en andere apparaten die sociale kansen bieden.

Onze omgeving, inclusief onze slaapkamers, baadt met lichtvervuiling die het slapen moeilijk kan maken. Hoewel deze factoren hindernissen kunnen veroorzaken bij het handhaven van een gezonde levensstijl, is het belangrijker dan ooit om onze interne klokken op koers te houden.

Wanneer moet je precies gaan slapen en wakker worden? Het exacte antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder uw natuurlijke slaap-waakritme. Hoewel ieder persoon een unieke interne klok heeft, vallen de meesten van ons in “chronotypes” die onze natuurlijke ritmen beschrijven.

 

Verschillende chronotypen

 

Hoewel ieder van ons een unieke cyclus heeft, vallen de meesten van ons in een van de twee basistypen. Traditioneel wordt het onderzoek onderverdeeld in de categorieën ochtendleeuwerik en nachtbraker, die mensen vertegenwoordigen die van nature gaan slapen en vroeg wakker worden van degenen die de voorkeur geven aan een later bedtijdschema en natuurlijk later wakker worden.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met natuurlijke ritmes die niet in overeenstemming zijn met de buitenwereld een groter risico lopen op een verscheidenheid aan ziekten en andere gezondheidsproblemen. Nachtbrakers lopen een groter risico op een verscheidenheid aan chronische ziekten en hebben tien procent meer kans om vroeg te overlijden in vergelijking met ochtendleeuweriken. Dit komt door het feit dat het inherente conflict tussen hun natuurlijke slaap-waakcyclus en het schema van de buitenwereld een staat van voortdurende jetlag creëert voor dit chronotype.

Hoewel dit twee-chronotype-raamwerk gemakkelijk te begrijpen is, kan het een ingewikkelder probleem te simpel zijn. Sommige moderne slaaponderzoekers verdelen chronotypen nu in vier hoofdgroepen, waaronder:

 

  • Het Beer-chronotype
    Samengesteld door mensen die in slaap vallen en ontwaken volgens de beweging van de zon. Deze mensen zijn minder vatbaar voor slaapstoornissen omdat ze van nature een schema volgen dat is afgestemd op onze omgeving.
  • Het Wolf-chronotype, waarin mensen van nature rond het middaguur wakker worden en laat in de avond het meest actief en productief zijn.
  • Het Leeuw-chronotype
    Zij die van nature heel vroeg wakker worden en ook vroeg naar bed gaan.
  • Het Dolfijn-chronotype
    Dit chromotypie omvat mensen die erg gevoelig zijn voor hun omgeving en die waarschijnlijk veel slaap zullen missen vanwege licht, geluid en andere factoren. Deze mensen zijn rond de middag het meest productief.

 

Conclusie

 

Hoewel er variatie is in onze ideale slaap-waakcycli, zijn er algemeenheden die op de meesten van ons van toepassing zijn.

Of u zich nu identificeert als een nachtbraker of een chronotype van een wolf, het feit blijft dat u een groter risico loopt in een wereld die uw natuurlijke schema niet ondersteunt. Zelfs als u een schema kunt houden dat overeenkomt met uw chronotype, zijn er aanwijzingen dat gaan slapen en later wakker worden inherent slecht is voor uw gezondheid.

Bovendien blijkt eerder wakker worden belangrijk te zijn voor je humeur en productiviteit. Mensen die eerder gaan slapen en wakker worden, hebben een lager risico op depressie en andere stemmingsstoornissen. Studies suggereren zelfs dat eerder opstaan ​​effectief lijkt te zijn om iemands humeur te verbeteren – zelfs als je een nachtbraker bent of een ander laat chronotype.

Uit onderzoek blijkt uiteindelijk dat we het gezondst zijn als we tussen 20.00 en middernacht gaan slapen en zeven tot negen uur later wakker worden. Nog belangrijker is, dat het cruciaal is om een ​​stabiel schema aan te houden, door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en wakker te worden, zelfs in het weekend.

Hoewel de beste tijden om te gaan slapen afhangen van je natuurlijke circadiane ritme en de eisen van je dagelijkse leven, krijgt de vroege vogel echt de worm, ongeacht je chronotype.

 

Bron: chronobiology.com

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.