Slaaptekort kan leiden tot angstaanvallen

Verstoring van angstresponsregulatie kan een belangrijke rol spelen bij psychische stoornissen als angststoornis en posttraumatische stressstoornis (PTSD). Dit laatste onderzoek suggereert dat het verbeteren van de slaapkwaliteit het succespotentieel van de behandeling voor dit soort aandoeningen kan vergroten.

 

Hoe slaap angst beïnvloedt

 

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital, de Harvard Medical School en de University of Pittsburgh hebben een onderzoek opgezet naar slaap- en angstregulatie, waaraan 154 deelnemers deelnamen. Tijdens de studie gebruikten onderzoekers een standaard angstconditionerings- en extinctieproces en gebruikten ze een MRI-machine om hersenactiviteit en angstreactie te meten. De eerste nacht die de deelnemers in het slaaplab doorbrachten, mochten ze slapen volgens hun gebruikelijke patronen.

Nadat het angstconditionerings- en extinctieproces was voltooid, werden de deelnemers voor de tweede nacht in het slaaplab in drie groepen verdeeld. Een groep mocht een normale nachtrust krijgen. Een andere groep mocht slechts de helft van hun normale hoeveelheid slaap krijgen, terwijl ze de eerste helft van hun normale slaapschema aanhielden. Ze werden wakker gehouden tijdens wat op een normale nacht de tweede helft van hun slaaptijd zou zijn geweest. De derde groep mocht helemaal niet slapen. De volgende dag werden tests uitgevoerd om erachter te komen hoe succesvol het proces van het uitsterven van angst was bij de deelnemers aan de studie.

Volgens de resultaten van het onderzoek lijkt slaapgebrek de regulatie van de angstreactie in de hersenen te beïnvloeden. Degenen die een normale, voldoende hoeveelheid slaap hadden gehad, slaagden erin de angstconditionering te onderdrukken. Hun hersenen vertoonden activiteit gerelateerd aan het reguleren van angst in de prefrontale cortex en via het salience-netwerk. Degenen die een beperkte slaap ervoeren, waren significant minder succesvol in het overwinnen van hun angstconditionering, en vertoonden weinig regulerende actie in hun hersenen. Interessant genoeg was de groep die het het slechtst verging de groep die slechts de helft van hun gebruikelijke hoeveelheid slaap kreeg.

Op basis van de resultaten theoretiseerden de onderzoekers dat het gedeeltelijk de verstoring was van de REM-slaap (Rapid Eye Movement) die leidde tot de significante verschillen in het succes van het uitsterven van angst tussen de drie groepen, aangezien dit slaapstadium later in de algehele slaap komt. fiets. Ze ondersteunden deze conclusie door te verwijzen naar andere onderzoeken die aangeven dat de angsten van de dag tijdens de REM-slaap worden aangepakt door het deconstrueren en afleren van dergelijke herinneringen.

 

Verbeter de slaapkwaliteit voor een betere gezondheid

 

In meerdere onderzoeken hebben onderzoekers een duidelijk verband aangetoond tussen slaap en algehele geestelijke gezondheid. We leven in een stressvolle wereld, een wereld die de klok rond van velen van ons vraagt. Om de angstniveaus te verminderen en een optimale geestelijke gezondheid op korte en lange termijn te behouden, is het echter essentieel om proactief te zijn met betrekking tot de kwaliteit en kwantiteit van slaap.

Chronische, routinematige slaaponderbrekingen zullen een negatief effect hebben op de angstniveaus en de algehele geestelijke gezondheid en welzijn, en bijdragen tot een hoger risico op psychische stoornissen zoals depressie en angst. Begin vandaag te werken aan een betere slaapkwaliteit door de slaaphygiëne te verbeteren. Houd u aan normale slaap- en waaktijden. Beperk het gebruik van elektronische apparaten in de twee uur voor het slapengaan. Zorg ervoor dat u overdag voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit zijn slechts enkele manieren waarop u een goede nachtrust actief kunt ondersteunen en de angstniveaus tot een minimum kunt beperken.

 

Bron: www.chronobiology.com

De waardering van www.propeaq.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 85 reviews.