Wetenschap suggereert dat de zomertijd slecht voor onze gezondheid is

Het circadiaans ritme stuurt zichzelf grotendeels met licht, het is daarom aannemelijk dat het verschuiven van de klok resulteert in een bepaalde reactie op ons lichaam. De impact van de zomertijd op ons lichaam kan groot zijn, aanpassen aan de zomertijd is daarom belangrijk!

 

Slaap kwaliteit is belangrijk

 

Dus wat is slaapkwaliteit? In het kort betekent dit voldoende hoeveelheid en kwaliteit van slaap waarmee je succesvol door alle slaapstadia kunt slapen.

Een verstoring van de slaap, inclusief niet genoeg slapen, kan op korte- en lange termijn negatieve effecten op gezondheid en welzijn hebben.

Kortetermijneffecten omvatten verminderde cognitieve prestaties, met name in de gebieden van het geheugen en leren, een verhoogd risico op stemmings- en emotionele stoornissen en een hoger risico op verwondingen op de werkplek en verkeersongevallen.

Langdurige gevolgen omvatten een verhoogd risico op verschillende kankers, obesitas, diabetes type II, klinische depressie en hart- en vaatziekten.

 

De zomertijd is ongezond

 

Het kost een persoon over het algemeen vier dagen om zich aan te passen aan de zomertijd. Voor mensen met een chronische gezondheidstoestand kan dit een moeilijke en zelfs gevaarlijke transitie zijn. Cardiologe incident patronen kunnen hier voorbeelden van geven.

De tijdsverschuivingen van en naar de zomertijd worden tijdens de paar dagen na de wijziging geassocieerd met hogere aantallen beroerte, evenals andere voorwaarden die het risico op een beroerte vergroten.

 

Evolutie en slaap

 

Mensen zijn geëvolueerd in combinatie met een patroon van dag en nacht. Die (ongeveer) 24-uurs cyclus van licht en donker maken deel uit van ons en van hoe ons lichaam en geesten op een diep, mechanisch niveau werkt. De zomertijd verstoort dat aanzienlijk en niet alleen door het uur verloren of opgedaan betreffende de slaapduur.

Vanwege dat oude evolutionaire patroon is licht een van de primaire triggers voor ons circadiane ritme. We hebben lichtgevoelige cellen in onze retinas en hersens die helpen de lichaamsklokken in te stellen, waardoor de timing van lichaamsfuncties en hersentaken worden beïnvloed.

De kunstmatige verschuiving van zonsopgang en zonsondergang ontneemt ons van de natuurlijke patronen die we nodig hebben voor een soepele aanpassing aan seizoensveranderingen, waardoor de zeer complexe systemen die gezondheid en welzijn op de meest elementaire niveaus ondersteunen worden verstoord.

De wetenschap toont aan dat een dergelijke verstoring sterk gekoppeld is aan een breed scala van ziekten en chronische gezondheidsaandoeningen.

 

Bron: www.chronobiology.com

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.