Het effect op ongevallen door het ingaan van de zomertijd

DST
De zomertijd is al actief in de Verenigde Staten, Europa volgt binnenkort op 27 maart. De kloktijd verschuift een uur later en zorgt elk jaar voor controverse. Studies suggereren dat er aanwijzingen zijn dat de overgang naar de zomertijd het risico op verkeersongevallen acuut verhoogt, wat gedeeltelijk is toegeschreven aan slaapgebrek en een verstoord circadiaans ritme.

Slaapgebrek

Slaaptekort is een toestand die wordt veroorzaakt door een slechte of onvoldoende slaap. Iedereen weet dat een gezonde en gevarieerde voeding essentieel is voor een goede gezondheid. Een goede kwaliteit en voldoende slaap wordt vaak vergeten, maar is net zo belangrijk als het dieet.
Propeaq kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en het lichaam weer in zijn natuurlijke ritme te krijgen. Blokkeer blauw licht voordat u naar bed gaat. Verwissel de lenzen in de Propeaq bril voor de meegeleverde oranje lenzen en draag de bril een half uur voor het slapen gaan met het blauwe licht uit. Dit resulteert in een beter slaap-waakritme.

De consequenties van de zomertijd op verkeersongevallen

Om de hypothese te testen dat de invoering van de zomertijd feitelijk meer verkeersongevallen veroorzaakt, analyseerden onderzoekers meer dan 730.000 dodelijke ongelukken in de Verenigde Staten. De test is uitgevoerd met verkeersongevallen van 1996 tot 2017.
Onderzoekers zagen een verhoogd ongevallen-risico tijdens de werkdagen (maandag tot en met vrijdag) in de week na de invoering van de zomertijd. Deze specifieke week vertoonde een toename in verkeersongevallen met een factor 1,06 vergeleken met elke andere week in dat specifieke jaar.
De onderzoekers hebben ook specifiek het verhoogde risico in verkeersongevallen van de zomertijd overgangsweek in vergelijking met de aangrenzende weken gemeten. Een factor 1,06 in deze test ondersteunt de hypothese dat de waargenomen risicoverhoging tijdens de invoering van de zomertijd te wijten is aan de transitie naar de zomertijd.
Dus hoe vertaalt dit zich in cijfers? In absolute cijfers vertaalt deze risicoverhoging zich in een extra 5,7 dodelijke verkeersongevallen per dag van maandag tot en met vrijdag na de invoering van de zomertijd. Dat is 28,5 tijdens de werkweek na de overgang. Dit betekent dat 626,9 van de 8.958 dodelijke verkeersongevallen in de 5 werkdagen na de invoering van de zomertijd van 1996 naar 2017 toe te schrijven zijn aan de zomertijd en dus te voorkomen waren.

Tijdstip verandert het algehele risico

Zomertijd betekent dat de klok naar voren wordt verschoven, wat betekent dat de ochtenden donkerder en de avonden helderder zijn, waardoor de verlichtingsomstandigheden veranderen. Dus hoe vertaalt zich dit in de verkeersongevallen tijdens de zomertijd transitie?
Afzonderlijke analyses van de eerste en de tweede helft van de dag toonden aan dat het risico op fatale verkeersongevallen vóór 12.00 uur in de week van de invoering was verhoogd in vergelijking met elke andere week van het jaar. Na 12.00 uur werd een lichte toename van het ongevallenrisico waargenomen, zij het aanzienlijk kleiner dan vóór 12.00 uur.

Conclusie

Concluderend tonen de gegevens van 732.835 ongevallen aan dat in de VS de transitie naar de zomertijd in het voorjaar het risico op fatale verkeersongevallen met ongeveer 6% verhoogt in de week na de overgang. Daarnaast worden effecten ‘s ochtends verergerd.
Hoewel de waargenomen effecten van matige omvang zijn, treft de jaarlijkse zomertijd transitie miljarden individuen, en dus kunnen kleine veranderingen in het ongevallenrisico een aanzienlijk effect op de volksgezondheid hebben.
De resultaten ondersteunen de theorie dat het volledig afschaffen van tijdveranderingen de volksgezondheid zou verbeteren en geografische gezondheidsverschillen zou verminderen, zoals waargenomen in een tijdzone-analyse.

Bron: www.cell.com

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.