Slaaptekort leidt tot mentale problemen bij tieners

Slaap is enorm belangrijk voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Een nieuwe studie laat zien dat slaaptekort onder tieners kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressies, woede aanvallen en tekorten aan energie.

 

Het effect van stemmingsstoornissen

 

Onderzoek heeft ons geholpen te begrijpen dat psychische aandoeningen vaak beginnen in de adolescentie, waarbij bijna 22 procent van alle tieners aan een of andere vorm van stemmingsstoornis lijdt. Helaas weerhoudt het stigma dat wordt geassocieerd met psychische aandoeningen tieners er vaak van om hulp te zoeken bij hun emotionele stoornissen. Om dezelfde redenen zijn ouders terughoudend om hulp voor hun tienerkinderen te krijgen, tenzij een aandoening bijzonder uitgesproken wordt.

Hoewel er veel verschillende stemmingsstoornissen zijn die tieners treffen, zijn de meest voorkomende aandoeningen depressie, ongecontroleerde woede, eetstoornissen, ADHD en oppositionele opstandige stoornis. Over het algemeen duiden de volgende veranderingen in de levensstijl of het gedrag van een tiener op het begin van een soort emotionele gezondheidsstoornis:

  • Moeite met slapen
  • Verlies van energie
  • Moeite met concentreren
  • Geen eetlust
  • Geen motivatie
  • Depressie en suïcidale gedachten

 

Slaaptekort vergroot de kans op mentale problemen

 

Een recent Australisch onderzoek naar de invloed van slaap op tieners bevestigde dat slaapgebrek de geestelijke gezondheid van tieners nadelig beïnvloedde. In de studie werden tieners van 15 tot 17 jaar verdeeld in drie groepen. De ene groep mocht maximaal vijf uur slapen, terwijl een tweede groep 7,5 uur mocht slapen. De derde groep sliep elke nacht 10 uur. Elke dag bij het ontwaken werden de stemmingen van de tieners beoordeeld door een onderzoeksteam.

De stemming van elke tiener werd gemeten met behulp van een geschaald systeem waarmee elke proefpersoon zijn gevoelens van angst, woede, verwarring, angst, geluk en energie kon beoordelen. De tieners die beperkt waren tot vijf uur slaap, beschreven hun emotionele toestand het vaakst als depressief, verward of boos. Deze groep gaf ook aan zich minder vaak gelukkig of energiek te voelen.

De groep die elke nacht 10 uur kon slapen, meldde dat ze zich het grootste deel van de tijd gelukkig voelden. Geen van de proefpersonen in een groep meldde een verandering in gevoelens van angst of angst tijdens het testen. Bovendien vertoonde de groep die elke nacht 7,5 uur slaap kreeg geen merkbare veranderingen in hun gemoedstoestand.

De onderzoekers die bij het project betrokken waren, merkten op dat recente statistieken bevestigen dat emotionele gezondheidsproblemen, waaronder stemmingsstoornissen, vaker voorkomen bij tieners die niet genoeg slaap krijgen. De onderzoekers zijn van mening dat meer slaap effectief is om tieners te helpen hun risico op psychische aandoeningen te verlagen. Lijden aan slaapgebrek voor een langere periode kan ook het risico op een langdurig psychisch gezondheidsprobleem bij tieners verhogen. Gewoon ervoor zorgen dat uw tiener meer slaapt, kan voldoende zijn om opkomende emotionele gezondheidsproblemen te corrigeren voordat ze ernstig worden.

 

Slaaptips voor tieners

 

Weet wanneer je schermen moet uitschakelen

We get it, social media enzo, maar je schermen onderdrukken de aanmaak van melatonine in het lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam weet dat het tijd wordt om te gaan slapen. Hoe kan je dit nou makkelijk managen? Een oplaadstation voor alle elektronische apparaten in woonkamer is een goed, makkelijk voorbeeld.

 

Matig de consumptie van cafeïne

Even langs de Starbucks in de avond is niet zo’n goed idee als je nog lekker en goed wil slapen. Beperk de inname van cafeïne dus tot bij voorkeur de ochtend, anders tot de namiddag.

Waarom dan? Het duurt 6 uur voordat cafeïne uit het lichaam is. Daardoor is er een zeer grote mogelijkheid dat de cafeïne nog in jouw lichaam zit als je wil gaan slapen. Dit kan nadelige effecten hebben.

 

Check jouw slaapkamer

De omgeving waarin je slaapt heeft invloed op hoe makkelijk en goed je slaapt.

Je moet ervoor zorgen dat de slaapkamer van je tiener zo comfortabel mogelijk is voor hen. Controleer of hun matras stevig en comfortabel is. Je moet er ook voor zorgen dat de lakens, dekbedden, dekens en kussens allemaal zacht en koel zijn.

De slaapkamertemperatuur moet ook aan de koelere kant worden gehouden. Meestal is ongeveer 18 graden ideaal om een goede nachtrust te bevorderen. Zorg er ten slotte voor dat de slaapkamer donker en stil is om je tiener te helpen snel in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.

 

Bron: www.chronobiology.com

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.