Hoe de timing van blootstelling aan licht onze gezondheid beïnvloedt

In het tijdperk van thuiswerken vanwege COVID-19, brengen velen van ons mogelijk aanzienlijk meer tijd binnen door naar heldere schermen te kijken. Terwijl we online vergaderingen bijwonen en door sociale media scrollen, worden we blootgesteld aan meer kunstlicht dan ons lichaam gewend is. Artsen hebben de relatie tussen licht en menselijke gezondheid onderzocht, en onze groeiende blootstelling aan kunstlicht maakt de impact mogelijk alleen maar sterker.

 

De relatie tussen blootstelling aan licht en de menselijke gezondheid

 

In een recente presentatie deelde Helen Burgess, Ph.D., hoogleraar psychiatrie en mededirecteur van het Sleep and Circadian Research Laboratory van Michigan Medicine, de context over de relatie tussen blootstelling aan licht en de menselijke gezondheid, samen met recent onderzoek naar lichtbehandeling .

Burgess is een expert op het gebied van de circadiane effecten die licht heeft op het menselijk lichaam, met jarenlange onderzoekservaring op het gebied van slaap en de relatie tot licht. Ze bespreekt hoe het de centrale circadiane klok van ons lichaam beïnvloedt en het natuurlijke ‘circadiane ritme’-proces dat een dagelijkse cyclus volgt en doorgaans reageert op omgevingslicht.

“We weten bij mensen gemiddeld dat de endogene periode, of de tijd die de centrale klok nodig heeft om een ​​cyclus te voltooien, iets meer is dan 24 uur”, legt Burgess uit.

Als resultaat van deze extra tijd hebben onderzoeken aangetoond dat de interne klokken van mensen vaak de neiging hebben om later op de dag te drijven als ze niet worden blootgesteld aan normale signalen om hen te vertellen hoe laat het is. Om dit te corrigeren, zegt Burgess dat we ‘fasevoortgang’ nodig hebben, of eerder wakker moeten worden dan ons lichaam van nature zou doen zonder enige externe signalen, om synchroon te blijven met de 24-uurs dag van de aarde.

Dit is waar licht, de sterkste omgevingsfactor van de circadiane klok, een rol speelt. Burgess zegt dat ochtendlicht voor de meeste mensen een sterk effect heeft.

 

Avondlicht

 

“We hebben de gevoeligheid voor licht midden op de dag verminderd … en we zijn veel gevoeliger voor licht rond de tijd dat we normaal slapen”, legt Burgess uit. “Voor velen van ons die eerder moeten schakelen, is ochtendlicht eigenlijk het belangrijkste licht dat we overdag ontvangen. Aan de andere kant zal het avondlicht, het licht voor het slapengaan en tijdens de slaapperiode, je fase vertragen. Dit zal de natuurlijke neiging om later te verschuiven, die velen van ons hebben, versterken. ”

Dit avondlicht kan extreem wijdverbreid zijn in het tijdperk van COVID-19, aangezien veel mensen de neiging hebben om ‘s avonds thuis te blijven en entertainment te consumeren via helder verlichte schermen.

Hoewel het verleidelijk is om op uw computer te werken of televisie te kijken, is het misschien het beste om de tijd op het scherm te verminderen, aangezien onderzoeken hebben aangetoond dat avondlicht van elektronische apparaten verband houdt met een lagere slaapkwaliteit en een verminderde gezondheid.

Van avondlicht is vastgesteld dat het melatonine onderdrukt, wat volgens Burgess in de loop van de tijd een gezondheidsprobleem kan worden. “We weten dat lagere melatoninespiegels bij aanvang voorspellend zijn voor het ontwikkelen van verschillende ziekten over meerdere jaren”, legt ze uit, waaronder mogelijk borstkanker, hypertensie en diabetes type 2.

Aan de andere kant kan ochtendlichtbehandeling wonderen doen voor depressie, gemoedstoestand en algehele gezondheid, zegt Burgess.
“We ontdekken dat een ochtendlichtbehandeling een effectief antidepressivum is, net zo effectief als een farmaceutisch antidepressivum”, legt ze uit. Deze vorm van behandeling heeft doorgaans minder bijwerkingen dan medicijnen en kan verband houden met verhoogde serotoninespiegels in de hersenen, wat het humeur en geluk kan reguleren.

 

Bron: www.healthblog.uofmhealth.org

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.