Een gebrek aan goede slaap tast het geheugen, de focus en concentratie aan

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn en die je dus moet weten over het belang van een goede nachtrust. Wanneer je geen goede nachtrust hebt, wordt het geheugen, de focus en onze concentratie aangetast.

In dit artikel nemen je mee en leggen we uit waarom een goede nachtrust zo belangrijk is. Daarnaast leggen we ook uit hoe je er voor zorgt dat je een goede nachtrust kan realiseren voor jouw lichaam en geest.

 

Nieuwe Australische Studie

 

In een recente studie hebben wetenschappers van de Universiteit van Sydney onderzocht hoe “slechte” slaap het vermogen om te focussen en concentreren aantast. Dit onderzoek is uitgevoerd met twee testgroepen. Een groep bestond uit 23 personen met chronische slapeloosheid en de controle groep bestond uit 23 personen zonder slaapproblemen.

Tijdens het onderzoek werd de deelnemers gevraagd om de nacht door te brengen in een slaaplaboratorium en kregen ze een aandachtstest na hun nachtrust.

Het was niet verwonderlijk dat degenen die de beste slaap kregen, het ook beter deden tijdens de test. Die personen die worstelden met chronische slapeloosheid, vonden het een grotere uitdaging om zich te kunnen concentreren op de taak die voorhanden was.

 

Mentale capaciteiten

 

Buiten dat je van slecht slapen fysiek vermoeid raakt, heeft ook de mentale gesteldheid hier onder te lijden. Een persoon die slecht slaapt zou minder goed kunnen reageren waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan tijdens de rit van en naar het werk.

Als je constant geen goede nachtrust krijgt, zijn focus en concentratie niet de enige dingen die kunnen lijden. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat slaapgebrek ook uw leervermogen kan aantasten. Bovendien kan het missen van een geode nachtrust van invloed zijn op je vermogen om nieuwe herinneringen te creëren en de oude op te roepen.

 

Waaraan kan je een slechte slaap en daarmee slaaptekort herkennen?

 

Het mag geen verassing zijn dat een van de symptomen van slaaptekort het feit is dat je overdag slaperig bent terwijl je alert en energiek zou moeten zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere symptomen. Een laag energy niveau, slechte beslissingen nemen en veranderingen in het humeur komen vaak voor bij slaaptekort.

 

Tips voor slaapverbetering

 

Verminder het gebruik van elektronische apparatuur

Elektronische apparaten zenden blauw licht uit. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat de aanmaak van het hormoon melatonine wordt geremd, waardoor je slechter in slaap komt.

 

Zorg voor een gezonde slaapomgeving

Een slaapkamer met een goed bed en beddengoed zijn natuurlijk belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat de kamer donker, koel en stil is er geen afleiding kan ontstaan.

 

Maak een prioriteit van een goede nachtrust

Slapen is misschien niet het meest interessante wat je op een dag zal doen. Maar als je er een prioriteit van maakt zul je wel voorkomen dat je slaaptekort ervaart. Dit zou wel kunnen betekenen dat je andere activiteiten soms links moet laten liggen.

 

Blokkeer blauw licht doormiddel van een bril met oranje glazen

Als je toch graag nog even op je smartphone wil kijken of misschien het laatste deel van de film nog wil zien in bed is dit een perfecte oplossing. Oranje glazen zorgen er namelijk voor dat het blauwe deel van het licht van jouw beeldscherm wordt gefilterd. Hierdoor kun je dus gewoon naar schermen blijven kijken zonder dat de aanmaak van melatonine wordt verstoord in de avond.

 

Bron: www.chronobiology.com

 

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.