Kun je als avondmens veranderen in een ochtendmens?

Energiek opstaan

Influencer Lienke de Jong komt met een nieuw boek: Dear Good Morning. Daarin deelt ze haar formule om iedere ochtend fit en energiek op te staan. Dat klinkt leuk en aardig, maar kan dat wel als je van nature een avondmens bent?

In Dear Good Morning pleit Lienke voor een energieke ochtend. “Mijn missie is om van iedere Nederlander een ochtendmens te maken. Samen met verschillende slaapexperts heb ik een stappenplan gemaakt”, zegt Lienke tegen EditieNL.

Voordelen


Ze is ervan overtuigd dat ochtendmensen veel voordelen hebben. “Zij lopen voor op avondmensen. De maatschappij is ingesteld op ochtendmensen. Ochtendmensen zijn fitter, gelukkiger en succesvoller”, aldus Lienke.

Lienke probeert mensen te motiveren om de ochtend goed te benutten en als moment voor zichzelf te zien. “Ga iets doen waar je energie van krijgt, bijvoorbeeld sporten of wandelen met de hond. Dan heb je de voordelen van eerder opstaan én je hebt al gesport. Daarvan krijg je een dubbel euforisch gevoel.”

Eigen transformatie
Zelf was ze ook ooit een avondmens. “Ik haatte de ochtend. Ik vond het vreselijk. Nu ben ik echt een ochtendmens. Als ik niet sport, word ik echt chagrijnig. Ik denk dat mensen zich moeten afvragen of ze wel écht een avondmens zijn – in dat geval is het namelijk wel moeilijk om ochtendmens te worden – of dat ze zichzelf gewoon wakker houden met blauw licht van hun tv of telefoon.”

Hoe dan?
Lienke’s stappenplan in een notendop:

Stap 1: “Focus op je slaap. Zorg dat je genoeg nachtrust krijgt.”

Stap 2: “Sta eerder op. Ik spreek ‘s ochtends hardop uit wat ik die dag wil bereiken. Het is echt een mindset. Ik hanteer de 15-seconderegel: na 15 seconde moet ik uit bed zijn en gooi ik een plens water in mijn gezicht. Geef jezelf schouderklopjes en complimenteer jezelf als het gelukt is.”

Stap 3: “Ga lekker sporten! Daar voel je je fitter door.”

Stap 4: “Werk aan je motivatie. Kom niet aan met ‘ja maar ik heb kinderen’ of ‘ja maar ik heb geen tijd’. Alle smoesjes heb ik voor mezelf verworpen met een tegenargument.”

Twijfels
Chronobioloog Bert van der Horst heeft zijn twijfels bij het stappenplan. “Of je een avond- of ochtend mens bent is genetisch bepaald, net als de slaapduur die je nodig hebt”, vertelt hij aan EditieNL.
“Je kunt door simpelweg eerder op te staan dan ook niet een ochtendmens worden. Dat je eerder opstaat betekent niet dat je ook evenredig eerder gaat slapen.”

Chronotype aanpassen
Wel kun je jezelf trainen om je zogenoemde ‘chronotype’ aan te passen. “Je kunt door de juiste blootstelling aan licht – veel (blauw) licht in de ochtend, weinig in de avond – je klokje proberen te verschuiven. Maar permanent aanpassen kan niet.”

Ochtend- of avondmens?
Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een avondmens. Zij gaan na middernacht slapen, en staan het liefst weer om een uur of negen op. Nog eens twintig tot dertig procent van de bevolking bestaat uit ochtendmensen. Zij staan om een uur of zes op. En ongeveer de helft van de mensen zit er net tussenin. Bron: Chronobioloog Niki Antypa van de Universiteit Leiden

Mensen zoals Lienke, die het toch lukt om ochtendmens te worden, zijn vermoedelijk mensen die van nature al een gemiddeld chronotype hebben, of avondmensen die van nature weinig slaap nodig hebben. “Het zou leuk zijn om dat eens wetenschappelijk te onderzoeken.”

Verwachtingen van maatschappij
Avondmensen kunnen volgens Van der Horst problemen ondervinden vanwege hun ritme. “Het is niet zo dat de economie er niet op ingesteld is: tegenwoordig draait die 24/7. Het probleem zich ‘m echter in de werk- en schooltijden: vaak tussen 9.00 en 17.00 uur.”

Een avondmens heeft een wekker nodig om op tijd op te staan. “Dat betekent dat hij of zij minder slaap krijgt, en dat kan uiteindelijk leiden tot obesitas. Bij mensen die in ploegendiensten werken – en dus geen ritme hebben – zien we bovendien dat zij sneller last krijgen van psychische aandoeningen, hart- en vaatziekten en diabetes.”

Leeftijd en tijd van het jaar
Je chronotype kan trouwens per leeftijd verschillen, weet hij. “Jonge kinderen zijn echt ochtendmensen. Studenten worden vaak meer avondmensen.”

De zomer- en de wintertijd hebben ook invloed. “In de zomertijd besluiten we dat we een uur eerder opstaan. Dat betekent eigenlijk dat je nog eerder moet opstaan dan je lichaam van nature zou willen. Voor avondmensen vergroot dat de kans dat zij nog minder gaan slapen.

Het video fragment is te bekijken via deze link:

https://www.rtlxl.nl/programma/editie-nl/15aa179c-a0c0-4483-b359-5d2a1c246431

Bron: RTL Nieuws – EditieNL

Recent Posts

All

Nachtzorgcongres 2024: Een Inspirerende Nacht vol Kennis en Energie!

22 mei 2024

Op 30 en 31 mei 2024 is het weer zover: het Nachtzorgcongres in Akoesticum, Ede. Deze unieke bijeenkomst, speciaal voor...

Read More

Wat is de impact van licht op gezondheid, welzijn en energie?

16 mei 2024

Vandaag is het de Internationale Dag van het Licht, een dag gewijd aan de krachtige invloed die licht heeft op...

Read More

Propeaq Lichtbril: De weg naar de overwinning op de Olympische Spelen Parijs 2024 verlichten

8 april 2024

Atleten van over de hele wereld bereiden zich voor om samen te komen in Parijs voor de langverwachte Olympische Spelen...

Read More

Bekend van TV!

16 januari 2024

BEkend van TV! Kijk het hele item van EditieNL hier terug. https://www.propeaq.com/wp-content/uploads/2024/01/Editie-NL-15-11-24-Lichtbril.mp4 Blue Monday, de beruchte meest deprimerende dag van...

Read More

Ook zo moe nu het ’s ochtends donker is? Zo stap je toch fit je bed uit

12 oktober 2023

Hoewel het weer nog verre van herfstachtig is, worden de dagen wel steeds korter. Als je wekker ’s ochtends afloopt,...

Read More

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril

25 juli 2023

Lionesses General Manager Anja van Ginhoven over chronocoaching en de Propeaq Lichtbril We kregen hulp van een chronocoach, die gespecialiseerd...

Read More

Bekijk de belangrijkste oplossing om jetlag te voorkomen, zoals voetballers van wereldklasse laten zien

11 juli 2023

De Leeuwinnen vertrokken vorige week naar Australië om te wennen aan het klimaat en de enorme verschuiving in tijdsverschil voordat...

Read More

MORNING PEOPLE ARE HAPPIER: SLEEP EXPERT ANNELIES SMOLDERS GIVES TIPS FOR NIGHT OWLS

24 mei 2023

Morning people are less likely to suffer from depression and anxiety than evening people, according to a large-scale study. Sleep...

Read More

Dag van de Zorg

12 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Zorg. Veel zorgprofessionals werken echter in de nacht en voor hen hebben wij...

Read More

Interview with Markus Buck – head coach Swiss Aquatics – about chrono coaching “It is extremely simple and has no side effects!”

24 maart 2023

In sport, good management of jet lag is crucial to maintaining your top performance abroad. Light therapy and chronocoaching are...

Read More

Puurvangeluk.nl: 6x Wat je moet weten over het dragen van een lichtbril

23 februari 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid? En regelmatig het concentratievermogen van een goudvis? Dan heb je vast de kast volstaan...

Read More
dr. Babette Bais

dr. Babette Bais van scienceforall.nl “Wat is lichttherapie?” “Lamp of bril?”

16 februari 2023

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is...

Read More
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.