ARE YOU GOING TO OLYMPEAQ?

PIEKEN OP TOKYO 2021

De Olympische spelen is het grootste sportevenement ter wereld. Sporters doen er alles aan om exact daar te pieken. Maar zijn ze wel bewust van de mogelijkheden die blauw licht bieden? Slaap-/ waakexpert en lichtspecialist Toine Schoutens helpt al sinds de OS in Beijing 2008 topsporters die elders in de wereld op de vreemdste tijdstippen moeten presteren. De eerste winst is het voorkomen van een jet lag, zodat trainingstijd tijd ter plaatse sneller en effectiever benut kan worden. Vervolgens kan het afstemmen van het bioritme van de individuele topsporter op het wedstrijdschema een groot verschil uitmaken. Elk lichaam heeft zijn piekmomenten gedurende de dag. Wat is er mooier dan het feilloos matchen van de maximale capaciteit met het prestatie tijdstip. Diverse topsporters en Olympische teams hebben dit fenomeen omarmd. Geen kwestie van gokken, maar pure toegepaste wetenschap.

HOE WERKT HET PRECIES?

Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het nachthormoon melatonine. Dit hormoon wordt in de avond aangemaakt door de pijnappelklier (epifyse) en geeft het lichaam het signaal dat het zich gereed moet maken voor de nacht. Tijdens de slaap vindt herstel plaats van vele lichaamsprocessen en nachtrust is daarmee onmisbaar voor het cognitieve en fysieke functioneren en de gezondheid in het algemeen. Het ritme van de afscheiding van melatonine wordt deels endogeen gestuurd door de biologische klok in de hersenen (Supra Chiasmatische Nucleï SCN) die op haar beurt weer wordt gestuurd door klokgenen maar ook door het licht dat op het oog valt. Het netvlies (retina) in het oog bezit speciale ganglioncellen (intrinsically-photosensitive retinal ganglion cells ipRGCs) die onder invloed van het fotopigment melanopsine en licht de SCN aansturen. Blauwachtig licht (460 – 480 Nm) heeft bij zelfs een zeer lage intensiteit de meeste invloed op het onderdrukken van de aanmaak van melatonine. Naast ‘nachthormoon’ is melatonine tevens een sterk antioxidant en is in staat om schadelijke vrije radicalen uit te schakelen. Een ander krachtig effect van blauw licht in de ochtend is stimulatie van de cortisol awakening response. Hierdoor komt de atleet eerder in zijn/haar koolhydraat verbranding en warmt dus eerder op waardoor er sneller energie beschikbaar komt.
Rood licht daarentegen onderdrukt de aanmaak van melatonine niet zodat een functionaliteit ontstaat waarbij bij de juiste timing van expositie aan blauw licht een faseverschuiving van het slaap/waak ritme naar een latere periode ontstaat. Dit heeft geen invloed op de duur en de kwaliteit van de slaap. Voor een verschuiving naar een later tijdstip wordt blauw licht (30 minuten) vlak voor het racen gebruikt. Op deze wijze kan per etmaal maximaal 2 uur worden verschoven. Voor een verschuiving naar een vroeger moment werkt het juist andersom en gebruikt men blauw licht (30 minuten) in de ochtend en de rode glazen in de avond. Op deze wijze kan doorgaans 1,5 uur verschuiving per etmaal worden bereikt.

ZO GEBRUIKEN SPORTERS PROPEAQ

De concentratie van energie die met de Propeaq lichtbril op te wekken valt, is in de sport op drie onderdelen van belang:
 1. Maximale prestaties bereiken tijdens trainingen en wedstrijden
 2. Bij toernooien buiten de eigen tijdzone de nadelige gevolgen van jetlag wegnemen
 3. De piekprestatie verschuiven naar het gewenste moment van de dag

De Olympische Spelen zijn het beste voorbeeld van een evenement waarbij vele atleten baat hebben bij de Propeaq. Voor een groot aantal deelnemers begint het toernooi met een reis naar een ander werelddeel, wat onvermijdelijk jetlag oplevert. Naast de nieuwe tijdzone kan ook het klimaat de prestaties beïnvloeden. Daar komt nog bij dat het wedstrijdschema wordt afgestemd op de verwachte kijkcijfers. De atleten kunnen daarom moeten aantreden in de vroege ochtend of de late avond. Het ritme van dag en nacht zorgt er op zulke momenten voor dat het lichaam niet vanzelf gereed is voor een piekprestatie.

De nadelige gevolgen van de ongunstige omstandigheden zijn te neutraliseren met een persoonlijk afgestemde lichttherapie, opgesteld in de app bij de Propeaq lichtbril. Het juiste lichtschema brengt de atleet optimaal voorbereid aan de start, klaar om de piekprestatie te leveren in de jacht op Olympisch goud.

OLYMPISCHE SPORTERS

De Olympische Spelen zijn altijd weer een prachtig evenement. Maar voor atleten altijd weer een uitdaging. Belangrijke wedstrijden aan de andere kant van de wereld, dat betekent jet lag. Een onwenselijk effect wat het liefst zo snel mogelijk geneutraliseerd wordt.
Vaak zal klimaat en vroege duisternis ook een grote rol spelen voor de sporters. Daarnaast vindt een groot aantal sporten in verband met kijkcijfers pas laat in de avond plaats. Niet bepaald de ideale tijd voor de atleten. Met de Propeaq lichtbril en app zijn topsporters in staat om deze negatieve effecten weg te nemen. 100% piekklaar aan de start.

MOMENTEEL GEBRUIKEN MEER DAN 450 OLYMPISCHE ATLETEN UIT 11 LANDEN DE PROPEAQ LICHTBRIL.

Meer dan 50 atleten uit 5 landen gebruikten Propeaq lightglasses tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018. 13 van hen wonnen een medaille, 5 x goud, 5 x zilver, 3 x brons: Carlijn Achtereekte; Ireen Wüst; Antoinette de Jong; Sjinkie Knegt; Yara van Kerkhof; Jorien ter Mors; Suzanne Schulting; Lara van Ruijven; Antoinette de Jong & Ramon Zenhäusern 18 medailles voor Nederland, België, Australië en de VS in 2016 in Rio: Ferry Weertman; Sanne Wevers; Daphne Schippers; Anicka van Emden; Pieter Timmers; Jolien D’Hoore; Dirk van Tichelt; Christian Taylor; Kyle Chalmers; Mack Horton; Emma McKeon ; Mitch Larkin; Madeline Groves & Team Dolphins

TWEE (NIET OLYMPISCHE) TOPSPORT VOORBEELDEN

FORMULE 1 IN BAHREIN

In Bahrein wordt de Fomule 1 in het donker gereden. Op zich een mooi schouwspel, maar racen bij kunstlicht heeft enkele duistere kanten. Los van het verminderde zicht betreft dit met name de ontregeling van de biologische klok van de coureurs. Als de duisternis invalt dan geeft deze biologische klok in de hersenen aan dat het tijd wordt om te gaan slapen en herstellen, niet om een topprestatie te leveren. Deze topprestaties worden bij topsporters in de regel behaald rond 17 – 18 u in de late namiddag. Race je later, dan gaat dit ten koste van concentratie, alertheid en de reactiesnelheid. Voor een gewone sterveling geen enkel probleem maar voor de coureur die met 300 km/h door het woestijncircuit raast, wel degelijk een factor om rekening mee te houden. Gelukkig biedt blauw licht op het juiste moment toegediend de oplossing.

WERELDUURRECORD BAANWIELRENNEN VICTOR CAMPENAERTS

Het wereldrecord van Victor moest onder de meest ideale condities plaatsvinden. Naast allerlei factoren zoals training, luchtweerstand en voeding is ook het juiste bioritme enorm belangrijk. Met onze chronobiotechnologie en het gebruik van de lichtbril is het bioritme van Victor van 17:00 in de middag naar 11:00 uur in de ochtend verschoven. Door de lichtbril iedere dag om 05.00 uur een halfuur te dragen denkt het lichaam dat de dag is begonnen en wordt de aanmaak van het nachthormoon melatonine onderdrukt. Elke dag ging Victor om 20:00 naar bed waarbij hij vanaf 19:00 uur onze bril met rode glazen opzette om het blauwe omgevingslicht voor de volle 100% te filteren. Perfect om het lichaam in staat te stellen snel in te slapen. Zo verschuiven wij het piekvermogen van zijn lichaam naar het moment van de werelduurrecordpoging. Het maximale lichamelijke vermogen op het juiste moment.

VOORBEELDEN OLYMPISCHE ERVARING EN
VOORBEREIDING

ZWEMMEN

BAANWIELRENNEN

ONDERSTEUNING VOOR OLYMPISCHE SPORTERS EN TEAMS

Toine Schoutens heeft ruim 15 jaar ervaring met de begeleiding van topsporters en teams naar een wereldprestatie. Dat kan individuele begeleiding en monitoring betreffen maar ook ondersteuning van hele teams. Ook heeft Toine zijn expertise aan een aantal coaches overgedragen in een train-de-trainer traject. Zijn adviezen betreffen alle factoren rondom licht voor en tijdens de topprestatie, maar ook de impact van slaap en voeding en andere zaken die relevant zijn. Vaak wordt samengewerkt met andere specialisten. De achtergrond van Toine in de zorg en biomedische wetenschappen blijkt keer op keer een toegevoegde waarde. Zo werkt Toine nauw samen met de medische experts, prestatiemanagers en fysiotherapeuten rondom de sporters. Onderstaand de drie meest gangbare vormen van ondersteuning waar Toine en zijn team direct kunnen helpen.

INDIVIDUEEL

 • Propeaq lichtbril systeem
 • Basis chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jet lag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment

TEAM

 • Propeaq lichtbril systeem alle teamleden (staffelkorting)
 • Basis chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jet lag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment
 • Kennisoverdracht Chrono Performance Management, train de trainer

TEAM INCLUSIEF MAATWERK

 • Propeaq lichtbrillen en eventuele aanpassingen voor sport
 • Geavanceerde chronotype bepaling, voedingsadviezen
 • Reisadvies, reisschema’s, terugdringen jet lag
 • Inzet van de Propeaq lichtbril + App
 • Advies rondom training en trainingstijden
 • Afstemmen slaap/waak ritmen op tapering programma’s
 • Begeleiding bij slapen en waken, slaap monitoring, eventueel medicatiebeleid
 • Bepalen van- en begeleiding bij het Peak Performance Moment
 • Kennisoverdracht Chrono Performance Management, train de trainer
 • Kwartiermaker op locatie, keuze van hotel, trainingslocatie
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.