ZIEKENHUIS

TOEPASSING LICHTBRIL

INTEGRALE AANPAK NACHTWERK

De Intensive Care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft eind 2018 het project ‘Fit door de nacht’ afgerond. De inzichten zijn inmiddels bij de afdeling vertaald naar beleid. In een ingekorte versie van de NTR uitzending “Nachtwerk” wordt het JBZ project toegelicht. De integrale aanpak om de nadelige gevolgen van nachtdiensten op de gezondheid te reduceren, lijkt een stap in de goede richting. Medewerkers voelen zich fitter dan voor de invoering van de nieuwe beleid. Een beleid wat rust op vier kernpijlers:

LICHTTHERAPIE

Lichttherapie is een bewezen methode om de biologische klok te beïnvloeden. Door op de juiste momenten 30 minuten blauw licht van de Propeaq bril te gebruiken is het energielevel op peil te houden. Enerzijds voorkomt dit de beruchte ‘dip’ in de nachtdienst en tevens creëert men een gezond slaap/waak ritme. Dit nieuwe ritme is met enkele uren verschoven. De dip die men normaal midden in de dienst ervaart, verschuift naar het moment van geplande bedrust. Om na een dienst goed in slaap te kunnen vallen, is tevens het blokkeren van blauw licht noodzakelijk. Daarvoor draagt men een oranje bril die men mee naar huis mag nemen. De Propeaq bril kan ook met rode glazen voorzien worden.

POWERNAP

Naast het verschuiven van de biologische klok met lichttherapie, is een powernap een erg effectief middel nieuwe energie te krijgen. Het JBZ gebruikt hiervoor twee opties; een futuristische stoel die zich om de gebruiker sluit en met rustgevende muziek en massage voor een ‘zenmoment’ zorgt. Een andere oplossing is een speciaal bed met tril app. Een powernap duurt altijd maximaal 20 minuten. Langer blijven liggen is verleidelijk, maar niet gewenst. Men voelt zich dan juist slaperiger.

GEZONDE VOEDING

Medewerkers in de nachtdienst zijn geneigd om het verkeerde te eten. De stofwisseling van de mens is ’s nachts anders dan overdag. De keuken maakt speciale maaltijden voor de nachtwerkers klaar. Deze bevatten eiwitrijke, koolhydraatarme voeding met de juiste vetten. Denk aan groenten, fruit en noten, zo nodig gecombineerd met vis. Medewerkers ervaren minder buikpijn of darmklachten. Het lange termijn effect is vooral minder kans op gewichtstoename.

FLEXIBEL ROOSTER

Verpleegkundigen kunnen voor een groot deel hun eigen rooster maken. Het resultaat van het flexibel roosteren is dat men sneller tot een verantwoorde planning komt en dat medewerkers tevredener zijn dan voorheen.

Nachtwerk app

Propeaq heeft een app ontwikkeld speciaal voor nachtwerkers. Wanneer men wat gegevens invult. wordt het chronotype van de gebruiker bepaald. Is men ochtend- of avondmens. De diensten kan men invoeren en een algoritme adviseert de beste tijden voor blauw licht, oranje/rode glazen en bedrust. De ervaring leert dat de meeste medewerkers na enige tijd hun eigen mix hebben gevonden.
De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 147 reviews.