MIJN NAAM IS ALIES COSTER. IK BEN PSYCHOLOOG MSC. EN SLAAPEXPERT.

Als eigenaar van Sucsleep geef ik naast mijn baan workshops en online trainingen over slaap en deel ik mijn expertise tweewekelijks in de Margriet.
Als jij deze pagina bekijkt, dan is dat waarschijnlijk niet omdat je elke nacht prinsheerlijk slaapt, uitgerust wakker wordt en super happy bent met je nachtrust. No worries, samen met jou struggelt de helft van de Nederlanders weleens met het krijgen van voldoende slaap. De meeste slaapproblemen bestaan uit:
 • Problemen met inslapen
 • Problemen met doorslapen
 • Te vroeg wakker worden
Misschien ben jij wel de pechvogel die gezegend is met een cocktail van deze. Balen natuurlijk! Slecht slapen heeft verschillende oorzaken, als:
 • Eetgewoontes
 • Vaak moeten plassen
 • Geldproblemen, of andere zorgen
 • Alcoholgebruik

De basis van goed slapen ligt in een stabiel (biologisch) ritme. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Houd bij dit plaatje in je achterhoofd dat links overdag is, en rechts geeft de avond/nacht weer. Dit plaatje is puur gebaseerd op licht en energie. ’s Ochtends weet je lichaam dat het tijd is om wakker te worden. Het zien van (blauw) licht is voor je lichaam het signaal om dat ook echt te doen. Doe je dat niet, of krijg je ’s ochtends te weinig licht binnen, dan kan het zijn dat je een wazig gevoel in je hoofd blijft houden.
’s Avonds weet je lichaam dat het tijd is voor rust, en om langzaamaan te gaan slapen. In tegenstelling tot ’s ochtends, is het ’s avonds juist de dimming van licht die het signaal aan je hersenen afgeeft om te mogen rusten. Dit proces noemen ze je bioritme en dat ligt ten grondslag aan goed slapen. Is je bioritme verstoord, dan kan je je nog zo goed aan de ‘geen cafeïne’ en andere ‘slaapregels’ houden, maar dan geef ik je weinig kans van slagen (sorry).
Het bioritme kan verstoord worden door verschillende oorzaken:
 • Je stelt jezelf ’s avonds bloot aan te veel licht (bijvoorbeeld door TV te kijken)
 • Je vindt het lastig om op regelmatige tijden wakker te worden, of
 • Je maakt je schuldig aan snoozen
Er zijn vele manieren om je biologisch ritme in de war te brengen, maar dit zijn de meest voorkomende.

DE PROPEAQ LICHTBRIL HELPT JE LICHAAM OM TERUG IN JE NATUURLIJKE BIORITME TE KOMEN

Hierdoor
 • Slaap je beter
 • Heb je overdag meer energie om leuke dingen te doen
 • Word je uitgerust wakker
Lichttherapie heeft een bewezen positief effect op slaapproblemen. Dit komt door de gebruiksvriendelijke manipulatie van het biologisch ritme. Het extra blauwe licht in de ochtend zorgt voor meer energie gedurende de hele dag, en in de avond zorgen de oranje glazen van de bril ervoor dat je melatonineproductie niet in de weg wordt gezeten door blauw licht van je telefoon of televisie.
Benieuwd naar mijn ervaring? Kijk snel deze video.

PS: Het allerhandigste aan de lichtbril is dat er een speciale Propeaq app bij zit. Op basis van jouw diensttijden geeft deze app aan binnen welk tijdsbestek je welke kleur glazen op moet zetten en hoe lang. Je zit dus niet vastgebonden aan specifieke tijden, maar je hebt zelf de keuze in wat voor jou het beste uitkomt. Op die manier regelt de lichtbril jouw biologische klok, waardoor je ’s nachts meer energie hebt en overdag beter slaapt.

VEEL GESTELDE VRAGEN:

VANAF WELK UUR KAN JE DE BRIL HET BESTE DRAGEN?
Zowel in de ochtend als in de avond is het de bedoeling dat je de bril een halfuur draagt. In de ochtend. Het blauwe LED-licht gebruik je het beste zo snel mogelijk na het opstaan, maar het allerbelangrijkste is dat je de bril elke dag rond dezelfde tijd draagt. En vice versa draag je in de avond de oranje glazen een half uur tot uur voor het slapen gaan. Het is maar net wat jij fijn vindt en waar je behoefte aan hebt. Voor de meeste mensen is dit een kwestie van uitproberen en experimenteren.
BLOKKEN DE ORANJE GLAZEN HET BLAUWE LICHT?

Blokken de oranje glazen het blauwe licht?

Zeker. Dat maakt deze bril ook zo speciaal. Hieronder zie je hoe het lichtspectrum werkt. Ik zal je de details besparen, maar je ziet dus dat blauw licht begint bij de 380 nanometer. Het blauwe licht tussen de 445 en de 480 nanometer is het meest verantwoordelijk voor het onderdrukken van de melatonineproductie. In de media wordt veel gepromoot met (vaak goedkope) brillen die blauw licht onderdrukken, maar laat je hierdoor niet gekmaken. Deze brillen hebben vaak maar de capaciteit om het blauwe licht tot 450 nanometer te onderdrukken, wat dus enigszins helpt, maar geen zoden aan de dijk zet. De Propeaq lichtbril is zo ontworpen dat het al het blauwe licht van het spectrum blokt, tot 500 nanometer. Maak dus een bewuste keuze wanneer het gaat om je bioritme, je slaap en je energie overdag.

Blauw licht begint pas bij 370 nanometer, tot 500 nanometer. Dat hele specttrum is verantwoordelijk voor het onderdrukken van melatonine, met een piek tussen de 460 en 480 nanometer. Alles was eronder zit, heeft nog steeds een werking op melatonine. En die goedkope brillen blokken slechts de helft ervan. Daarom in de media dat dit soort brillen niet werken. Maar dat zijn dus die popiejopie brillen.

ALS IK DE ORANJE GLAZEN ’S AVONDS OP HEB, KAN IK DAN NOG WEL DINGEN DOEN ZOALS LEZEN, HET HUISHOUDEN OF TELEVISIEKIJKEN?

Als ik de oranje glazen ’s avonds op heb, kan ik dan nog wel dingen doen zoals lezen, het huishouden of televisiekijken?


De lichtbril biedt je alle vrijheid om in de avond te doen wat je moet doen. Het is wel zo dat je de kleuren van een beeldscherm anders ervaart doordat de oranje glazen het blauwe licht blokken. Je zult na een tijdje merken dat je brein de bril gaat associëren met het slapen gaan. Hoeveel zin je dan nog in het huishouden hebt is de vraag, maar mocht je daarvoor nog staan te springen een halfuur voordat je naar bed gaat: be my guest ;-). Persoonlijk vind ik het het allerfijnste werken om in het halfuur dat ik de bril draag voor het slapengaan me volledig te richten op de nacht: Pyjama aandoen, tandenpoetsen, haar borstelen, boek lezen en zzz….

SLUIT DE BRIL KUNSTLICHT VAN BOVEN UIT?

Sluit de bril kunstlicht van boven uit?

Ja, de lichtbril is zo gemaakt dat hij bij de meeste mensen zo aansluit dat er geen lichtinvloeden van bovenaf kunnen komen. Mocht jij dit anders ervaren, dan kan je ervoor kiezen om een baseballpetje te dragen. Bij mij is dit absoluut niet nodig.

KAN JE DE LICHTBRIL OVER EEN NORMALE BRIL HEEN DRAGEN?
Theoretisch gezien niet, tenzij je een heel klein brilletje hebt. De kans is groot dat het anders ongemakkelijk gaat zitten. Als je dat voor lief neemt, is dat oké. In het andere geval zijn er vier oplossingen:
 • Je draagt twee keer per dag een halfuur geen glazen op sterkte
 • Je draagt lenzen
 • Je koopt een klein leesbrilletje die je op je neus zet. Die heb je van -3 tot +3 en is verkrijgbaar via Nooz-optics (https://www.nooz-optics.com/eu/nl-nl/collections/reading/original/shop). Je hebt een ronde en ovale variant. De ovale past het beste. Thank me later. J
 • Propeaq heeft zelf ook glazen op sterkte. Deze zijn wel prijzig, maar worden vaak wel vergoed door de zorgverzekeraar. Trek me gerust even aan mijn jasje voor meer informatie hierover.

WAT TE DOEN?

Klik op onderstaande button om de 15 euro korting direct toe te passen in het winkelmandje:


Zodra je de bestelling betaald hebt zal Propeaq het verzenden, het kan zijn dat nu door deze covid tijd de bestelling iets vertraagd is.

Ps: Mocht je meer slaap tips willen check dan mijn instagram @aliescoster of www.sucsleep.com

Toine-Schoutens

Sinds 2006 help ik topsporters. Meer dan 750 Olympiers gebruiken de Propeaq lichtbril. De samenwerking met de beste atleten en coaches ter wereld is altijd inspirerend.

Toine Schoutens

Licht expert en begeleider topsporters, Propeaq

De waardering van www.propeaq.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.6/10 gebaseerd op 146 reviews.