Gratis verzending binnen Nederland & België

Veelbelovende slaapverbetering, reductie van depressieve klachten en evidence based toekomstperspectieven

Op 16 mei 2025 was Propeaq prominent aanwezig op het RadboudUMC Parkinson Symposium in Den Bosch, een belangrijke bijeenkomst waar wetenschappers, artsen, mantelzorgers en patiënten samenkomen om de nieuwste ontwikkelingen rondom de ziekte van Parkinson te delen. Tijdens dit evenement presenteerde het RadboudUMC, onder de vraag Hype of Hope, haar eerste bevindingen naar het gebruik van blauw lichttherapie bij Parkinsonpatiënten, een onderwerp dat de potentie heeft om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Licht speelt een cruciale rol bij het reguleren van ons circadiaans (24-uurs) ritme, de biologische klok die onze slaap-waakcyclus bepaalt. Bij Parkinson is dit ritme vaak verstoord, wat leidt tot ernstige slaapstoornissen en een verminderde stemming. Verpleegkundige (np) Toine Schoutens van Propeaq legde tijdens de informatiemarkt uit hoe Propeaq zich inzet voor het benutten van blauw licht om deze problemen aan te pakken. Samen met het Radboud UMC onderzochten zij de effecten van de Propeaq lichttherapiebril, een draagbaar lichttherapielamp dat specifiek monochromatisch blauw licht uitstraalt. De Propeaq lichtbril heeft een intensiteit van 250 M-EDI dat vergelijkbaar is met 10.000 lux wit licht.

De resultaten van de eerste fase van dit onderzoek, gepubliceerd in 2019 in het tijdschrift Hindawi Parkinson's Disease, waren veelbelovend. Zo droegen 58 Parkinsonpatiënten minimaal een week de lichtbril en rapporteerde maar liefst 74% van hen verbeteringen in nachtelijke slaap, vermindering van slaperigheid overdag en depressieve symptomen, en een betere motoriek. Veel van deze patiënten gaven aan dat de lichtbril een nuttig hulpmiddel was dat voortdurend hun dagelijkse functioneren ondersteunde. Het feit dat patiënten de lichtbril graag wilden blijven gebruiken, onderstreept de acceptatie en mogelijke haalbaarheid voor klinische toepassingen.

Wat deze resultaten extra veelbelovend maken, is dat een niet-invasieve, veilige vorm van lichttherapie positieve effecten kunnen hebben op non-motorische symptomen van Parkinson. De uitkomsten geven veel vertrouwen dat 2 x 60 minuten blauw licht per dag een effectieve en veilige methode is om slaap- en stemmingsstoornissen aan te pakken en die de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze methode is een onderdeel van Chrono Coaching. Het onderzoek naar de effecten op motorische en niet-motorische symptomen wordt momenteel voortgezet, en de resultaten van de tweede, gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT), worden in de zomer van 2025 verwacht.

Het symposium bood ook een helder inzicht in de complexiteit van Parkinson. De ziekte, die zowel motorische als niet-motorische symptomen veroorzaakt, wordt vooral geassocieerd met tremoren en stijfheid. Maar de niet-motorische symptomen, zoals slaapstoornissen en stemmingsproblemen, raken een groot deel van de patiënten en verminderen de levenskwaliteit aanzienlijk.

Het verstoorde slaap -waak ritme speelt hierin een belangrijke rol. Overdag dutten en ’s nachts slecht slapen zijn veelvoorkomende klachten die de symptomen verergeren en het functioneren beperken. Traditionele behandelingen zoals slaapmedicatie hebben vaak bijwerkingen en blijken niet altijd effectief. Blauw lichttherapie biedt hier een veelbelovend alternatief. Het helpt het slaap-waakritme te herstellen door het natuurlijke 24-uurs ritme te ondersteunen, waardoor patiënten beter slapen en meer ‘in tune’ blijven met hun biologische klok.

De innovatieve aanpak van Propeaq en de onderzoekers van RadboudUMC onderstrepen de kracht van technologische en medische samenwerking. Tijdens het symposium was er veel interesse van mantelzorgers en patiënten die nieuwsgierig waren naar de praktische toepassing van de lichtbril. Instructies voor gebruik maken duidelijk dat blauw lichttherapie een veilig en gemakkelijk in te zetten hulpmiddel is, dat de kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson aanzienlijk kan verbeteren.

Door haar aanwezigheid en presentatie op het symposium benadrukte Propeaq haar leidende rol in deze veelbelovende innovatieve behandeling. Met voortdurende studies en nieuwe klinische gegevens wordt het potentieel van blauw licht bij Parkinson steeds duidelijker. Dit maakt dat bedrijven zoals Propeaq niet alleen investeren in technologie, maar ook in hoop en betere toekomstperspectieven voor patiënten wereldwijd.

Nieuwste blogs

Bekijk alles

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

In het aprilnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde verscheen een baanbrekend artikel over een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van ADHD: slaapproblemen. Wist je dat maar liefst 80% van de mensen met ADHD moeite heeft met...

Lees meer

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Bij een jetlag denken we vaak aan de vermoeidheid en desoriëntatie die ontstaat na het reizen door meerdere tijdzones. Maar er bestaat ook zoiets als een sociale jetlag, en die komt veel vaker voor dan je denkt. In dit geval...

Lees meer

Chrono Eyewear’s Smart Safety Glasses: Award-Winning Innovation for Enhanced Safety Across Industries

Chrono Eyewear’s Smart Safety Glasses: Award-Winning Innovation for Enhanced Safety Across Industries

We are thrilled to announce that Chrono Eyewear, alongside partners Dual Inventive and GBO Innovation Makers, has been awarded the prestigious iF Design Award 2025 for our groundbreaking Smart Safety Glasses. Originally designed for track workers, these innovative glasses are...

Lees meer