Gratis verzending binnen Nederland & België

Slecht slapen en slaaptekort zijn ernstige gezondheidsrisico’s op mondiaal niveau. We hebben hier al vaak over gesproken en kunnen dit niet genoeg uitdrukken. De huidige 24-uurs samenleving zou ons kunnen belemmeren om voldoende te slapen, dus misschien gaan we op zoek naar hulpmiddelen om te compenseren. Een nieuwe studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat cafeïne hier niet het antwoord op is.

 

De relatie tussen cafeïne en slaaptekort

 

Mensen die chronisch niet slapen hebben een grotere kans op depressie, stemmingswisselingen en andere stemmingsstoornissen. Daarnaast heeft een goede slaapkwaliteit invloed op het immuunsysteem en het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Hoewel er verschillende factoren zijn die bijdragen aan de slaapproblemen in de wereld, waaronder de moderne levensstijl zelf, hebben onderzoekers een belangrijk verband gevonden tussen cafeïne en slaapgebrek. Dat verband ligt gedeeltelijk in de halfwaardetijd van cafeïne, of hoe lang het lichaam erover doet om de helft van de cafeïne te verwerken die een persoon heeft geconsumeerd.

Deze halfwaardetijd varieert tussen vier en zes uur. Afhankelijk van de hoeveelheid en het tijdstip van inname van cafeïne, kan het consumeren van cafeïne resulteren in een vertraagde slaap en verstoring van de diepe, herstellende slaapfasen. Het kan ook bestaande slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid, verergeren. Opnieuw moe wakker worden, leidt ertoe dat velen hun favoriete cafeïnehoudende drank pakken om hen door een nieuwe dag te helpen.

Cafeïneconsumptie wordt het meest geassocieerd met koffie en thee. We vergeten vaak dat frisdrank ook cafeïne bevat en vaak tot diep in de nacht wordt geconsumeerd.

Mensen die moe zijn, gebruiken vaak frisdrank, energiedrankjes en koffie om de dag door te komen. Dit is een vicieuze cirkel die ervoor zorgt dat mensen ’s nachts niet in slaap vallen en een goede nachtrust krijgen.

 

Pak niet de symptomen, maar het probleem van slaaptekort aan

 

Het is tijd om te erkennen dat een goede nachtrust essentieel is voor zelfzorg met een vitale rol in uw algehele fysieke en mentale gezondheid en welzijn. De allerbeste oplossing voor de gevolgen van slaapgebrek is om voldoende slaap een echte prioriteit in je leven te maken.

Voor veel mensen is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is tenslotte veeleisend, vooral bij het berekenen van professionele en familiale eisen en verantwoordelijkheden. Het kan echter helpen om met een heldere blik naar uw prioriteiten te kijken. Overweeg uw gezondheid op de lange termijn tegen wat die extra uren op het werk materieel kunnen opleveren en of die sociale verplichtingen het echt waard zijn om uw nachtrust op te offeren. Door uw levensstijl te vereenvoudigen en uw leven op te ruimen, kunt u de tijd vinden om beter te slapen.

 

Bron: www.chronobiology.com 

Nieuwste blogs

Bekijk alles

Onregelmatig werken? Zo blijf je tóch uitgerust en energiek

Onregelmatig werken? Zo blijf je tóch uitgerust en energiek

Werk je in de zorg, politie, horeca, industrie of transport en heb je last van onregelmatige diensten of nachtdiensten? Dan weet je hoe zwaar het kan zijn om goed te slapen en uitgerust te blijven. In deze blog ontdek je waarom je biologische klok ontregeld raakt en hoe je met slimme tips — zoals een goed slaapritueel, lichtmanagement met een lichtbril, en powernaps — jouw slaap en energie kunt verbeteren. Plan direct een gratis, vrijblijvende telefonische afspraak voor persoonlijk advies over beter slapen bij onregelmatige werktijden.

Lees meer

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

In het aprilnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde verscheen een baanbrekend artikel over een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van ADHD: slaapproblemen. Wist je dat maar liefst 80% van de mensen met ADHD moeite heeft met...

Lees meer

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Bij een jetlag denken we vaak aan de vermoeidheid en desoriëntatie die ontstaat na het reizen door meerdere tijdzones. Maar er bestaat ook zoiets als een sociale jetlag, en die komt veel vaker voor dan je denkt. In dit geval...

Lees meer