Gratis verzending binnen Nederland & België

Mocht je dr. Babette Bais van Scienceforall.nl al een tijdje volgen op Instagram, weet je dat ze een expert is op het gebied van lichttherapie. 

Volg je haar nog niet? Doen! Het is een absolute aanrader!

Zo heeft ze hier vier jaar lang promotieonderzoek naar gedaan en heeft ze verschillende wetenschappelijke artikelen over lichttherapie gepubliceerd. Ook heeft ze een hoofdstuk in een wetenschappelijk boek over lichttherapie geschreven.

In haar blog maakt ze nu deze kennis gratis beschikbaar voor iedereen, helemaal gewijd aan lichttherapie!

Hieronder een aantal alinea’s van haar blog. Haar complete blog over lichttherapie lees je hier.

Allereerst: wat is lichttherapie?

Ik krijg op Instagram echt ontzettend veel vragen over wat lichttherapie nu is. En nee, dat is niet om interessant over te komen als één of andere influencer met haar daily skincare – ik krijg hier écht heel veel vragen over.

Je hebt verschillende soorten lichttherapie, ik ben niet met alles even bekend. Zo heb je ook infrarood lichttherapie, speciale lichttherapie voor je huid… daar weet ik allemaal niks vanaf. Dus mij nie belle. De lichttherapie waar ik veel van af weet is lichttherapie specifiek ontwikkeld voor depressieve klachten – maar is ook zeker inzetbaar voor zoveel meer, bijvoorbeeld jetlag, shiftwork, slaapproblemen en futloos gevoel.

Lichttherapie is een vorm van therapie waarbij je licht gebruikt dat in staat is om de biologische klok te resetten. Het is vaak wit licht, soms ook blauw. Laten we eerst behandelen hoe dit precies werkt in de hersenen.

Lamp of bril?

De ‘klassieke’ lichttherapie is een grote bak met licht waar je voor gaat zitten. In het verleden heb ik een lamp van Philips gebruikt. Je kunt echter tegenwoordig ook voor een brilletje kiezen. Ik heb zelf een bril van Propeaq (#NoSpon), waar ik heel tevreden mee ben

Het hangt er een beetje van af hoe je de lichttherapie wilt gebruiken. Moet je vliegen, springen, ben je druk druk druk in de ochtend, dan is een brilletje wellicht handiger. Op deze manier hoef je niet stil te zitten. Heb je ’s ochtends alle tijd en zit je een half uur op dezelfde plek – bijvoorbeeld om te ontbijten of de krant te lezen – dan kan je voor een lamp kiezen.

Hoe gebruik je lichttherapie?

Het beste effect bereik je door de lichttherapie zo snel mogelijk na het ontwaken te gebruiken, bij voorkeur binnen een half uur nadat je wakker bent geworden.

Voor het beste effect gebruik je de therapie elke dag op hetzelfde tijdstip. Op die manier train je zogezegd je circadiane ritme. Dus ja, óók in het weekend. Als je hem goed gebruikt, zul je ook misschien merken dat je steeds rondom dezelfde tijd wakker wordt.

Hoe gebruik je vervolgens lichttherapie? In het geval van een bril: zet hem ’s ochtends op en doe hem na maximaal een half uurtje weer af. Simple as that.

Nieuwste blogs

Bekijk alles

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

Chronotherapie: een doorbraak in de behandeling van ADHD en slaapproblemen

In het aprilnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde verscheen een baanbrekend artikel over een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van ADHD: slaapproblemen. Wist je dat maar liefst 80% van de mensen met ADHD moeite heeft met...

Lees meer

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Sociale jetlag: verborgen gevolgen voor je gezondheid

Bij een jetlag denken we vaak aan de vermoeidheid en desoriëntatie die ontstaat na het reizen door meerdere tijdzones. Maar er bestaat ook zoiets als een sociale jetlag, en die komt veel vaker voor dan je denkt. In dit geval...

Lees meer

Chrono Eyewear’s Smart Safety Glasses: Award-Winning Innovation for Enhanced Safety Across Industries

Chrono Eyewear’s Smart Safety Glasses: Award-Winning Innovation for Enhanced Safety Across Industries

We are thrilled to announce that Chrono Eyewear, alongside partners Dual Inventive and GBO Innovation Makers, has been awarded the prestigious iF Design Award 2025 for our groundbreaking Smart Safety Glasses. Originally designed for track workers, these innovative glasses are...

Lees meer